Пилотът на сваления край Самоков “Месершмит” разстрелян от американците, докато скача с парашут

Подпоручик Иван Бонев свалил един от четирите US изтребители “Мустанг”

 

Сваленият през Втората световна война български самолет, който беше намерен край самоковското село Марица, недалеч от курорта Боровец, най-вероятно е модел “Месершмит” 109, модификация Г6. Има данни, че в този район е паднала машината на подпоручик Иван Бонев, който е бил убит от американските изтребители. Тази хипотеза изложи полковник проф. Димитър Недялков, цитиран от bTV.

“На 11 юни 1944 г. е бил въздушният бой. Самолетът може би е бил пилотиран от подпоручик Иван Бонев. По това време нашите изтребители водят бой с американските изтребители “Мустанг”. Поради изчерпване на боеприпасите и горивото изтребителите се изтеглят към Божурище. Американците отцепили машината на Бонев и по данни най-вероятно е свален в този район”, казва Недялков.

Данни сочат, че Бонев е успял да катапултира, но след като отваря парашута си, е прострелян от американските изтребители. Недялков е категоричен, че откритият самолет е уникална находка “Единственият български “Месершмит” се намира в белградския авиационен музей. Ние нямаме такъв самолет в такъв обем. Нямаме такова нещо като експонат”, казва Недялков. Това е машина “Messerschmitt Bf-109 G-6”, която е била на въоръжение във Въздушните ни войски. Самолетът е един от най-модерните за времето си изтребители.

Според полковника от резерва Манол Тенчев – началник на отдел “Военни паметници и военнопатриотично възпитание” в Дирекция “Социална политика” – МО, на самолета е летял подпоручик Тодор Резов.

Мястото на намерения самолет е във Военноисторическия музей, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че са взети всички мерки, за да не бъдат загубени ценни артефакти от уникалната находка. Ударът при падането на машината е бил доста силен и всичко е много деформирано.

Бомбардировките над България започват през октомври и ноември 1943 г., а по разкази на хора от село Марица, този самолет е паднал, когато са събирали сено. Това е другото, което ни наведе на мисълта, че това е именно машината на Иван Бонев. Той е прострелян във въздушния бой, след като скача от поразения самолет. Водил е въздушна битка с четири “Мустанг”-а, сваля единия от тях, а останалите три го разстрелват във въздуха, докато виси на парашута. Експертът направи уговорката, че това е версия и предстои уточняване на детайлите.

Мечтата на всеки военен историк е да се съберат частите на този уникален самолет. Поради определено стечение на обстоятелствата нашите ВВС са разполагали с най-добрите изтребители, включително моделите Е, Г, а този е Г6 – е един от най-модерните и най-съвременните, с много добро въоръжение. Самолетът разполага с две 13 мм картечници, при които се стреля със синхронизатор, защото това се извършва през витловия кръг. Синхронизаторът спира въртенето на витлото, за да може да се произвеждат изстрели. Има и едно 20 мм оръдие, което минава през оста на витлото. То е основното въоръжение на самолета. Когато се дръпнат всички спусъци, ефектът върху противниковите самолети е бил неописуем.