Заради поръчка на прескъп Мерцедес: Бившият македонски премиер Никола Груевски е осъден на 2 години затвор

Предишният премиер на Македония Никола Груевски е осъден на първа инстанция на две години затвор по т. нар. дело “Танк”, съобщават местните медии. Присъдата срещу Груевски беше произнесена за действията му като подбудител за незаконната покупка на лимузина “Мерцедес” с всички екстри.

Покупката на колата бе спомената в няколко от записаните телефонни разговори, с които сегашният премиер Зоран Заев запозна преди две години македонската общественост за безобразията, вършени по време на управлението на Никола Груевски.

В един от разговорите със своя министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска Груевски казва: “Искам да бъде последен модел – “Full Mercedes” (пълен “Мерцедес”). “На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да “разиграем”, че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски.

На това Янкуловска отговаря: “Да, да така ще бъде. Колата ще се води на МВР”.

После Янкуловска разяснява на тогавашния шеф на спецслужбите Сашо Миялков: “Ей, нямаш представа каква фантазия е колата – има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази. Супер, №1, перфектен”.

По същото дело на шест и половина години затвор беше осъден и бившият заместник-министър на вътрешните работи Гьоко Поповски. Съдията Добрила Кацарска при произнасянето на присъдата каза, че двамата осъдени трябва в срок от 15 дни след окончателното решение да възстановят щетите, причинени в този случай, освен ако не решат да обжалват.

Николай Груевски не присъства на произнасянето на присъдата, а беше представляван от тримата си адвокати.

Главният обвиняем Поповски беше доведен в съда с белезници от следствения арест в Скопие. Преди ден той беше осъден на девет години затвор за злоупотреба със служебно положение по делото “Триста” – за доставката на 300 превозни средства за македонското МВР. Той бе прибран в ареста заради опасност от бягство.

За третата обвиняема – Гордана Янкуловска – преди един месец процедурата бе отсрочена и заседание на съда е насрочено за 28 юни.

Лимузината, която струва около 600 000 евро, беше на разпореждане на вътрешното министерство при предишния кабинет. Преди сградата на наказателния съд се бяха събрали около 30 привърженици на Груевски, между които и предишният кмет на Скопие Коце Траяновски.