Зукърбърг се извини на ЕС за фалшивите новини и личните данни

Собственикът и създател на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини пред европейските депутати за изтичането на личните данни на потребителите в социалната мрежа и разпространяването на фалшиви новини, предадоха световните информационни агенции.

“Ние не направихме достатъчно да предотвратим инструментите, които вредят. Това се отнася и за фалшивите новини, външната намеса в изборите и използването на информацията на потребителите”, каза Зукурбърг.

Той допълни: “Ние нямахме толкова широка представа за нашата отговорност и това беше грешка, аз съжалявам за това“.

Зукурбърг обясни, че има подозрения за събиране на потребителски данни от страна на 200 външни приложения в платформата. Фейсбук ще инвестира в проучването на хиляди приложения от началото на скандала с “Кеймбридж аналитика”.

“От всички изследвания, които правим и в други сфери, аз очаквам, че увеличеното инвестиране в безопасността и сигурността ще бъде това, което ще бъде с най-голяма рентабилност”, каза той и обеща, че “безопасността на хората винаги ще бъде по-важна от увеличаването на приходите”.

До края на годината Фейсбук ще наеме 20 000 служители, които да работят по сигурността и безопасността в платформата.

Зукърбърг се опита да увери европейските депутати, че Фейсбук работи за премахването на вредното съдържание в платформата.

“Става въпрос за реч на омразата, терор, насилие, тормоз. Цялото това съдържание няма място при нас“, каза той.

Компанията ще променя правилата за използване на социалната мрежна, както и за развиването на изкуствения интелект в платформата. Изкуственият интелект засича 99% от съдържанието, което се публикува от терористичните организации.