Спецсъдът отстрани от длъжност кметицата на “Младост” и заместничката й

Иванчева „кадрувала” от ареста и може да оказва натиск на свидетели срещу нея

 

 

Спецсъдът отстрани в сряда кметицата и заместничката й. Основният довод за това бе, че в Закона за местното самоуправление и местната администрация няма изрична хипотеза, която лишава кметове и зам.-кметовете от служебни правомощия, ако са задържани.

За това магистратите приеха, че Иванчева съвсем законно може да уволнява и наказва дисциплинарно служители в районната администрация, които са свидетели по делото й. Тази възможност обаче се явява и реална предпоставка за оказване на натиск над свидетели, които биха се чувствали застрашени от уволнение или наказание, ако съдействат на разследването в ущърб на двете обвиняеми, прие спецсъдът.

Решението може да се обжалва.

Прокуратурата поиска отстраняването на Иванчева по-рано в сряда заради това, че подписва документи от ареста и така продължава да ръководи администрацията. Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха задържани по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери.

Задържаната кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева е подписала в следствения арест заповед за освобождаване от поста зам.-кмет на района арх. Румен Русев и за назначаването на пиара си Петър Кърджилов за неин заместник. Кърджилов трябвало да заеме мястото на Петрова, призна самата обвиняема преди заседанието на спецсъда.

Тези заповеди обаче на практика не се изпълняват от администрацията, тъй като служителите на практика не знаят дали са легитимни.

Кърджилов, който потвърди, че се е съгласил да бъде назначен за зам.-кмет, е един от ревностните защитници на Иванчева и Петрова. “Освободеният” Русев пък беше посочен от кметицата като автор на заговор срещу нея с цел да заеме мястото й.

Според председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) разпорежданията на Иванчева за това кой да е зам.-кмет в района и кой не могат да станат факт само ако бъдат “претворени в заповеди” от изпълняващия длъжността кмет на “Младост” Владимир Клисуров. Клисуров обясни пред Mediapool, че към момента не е подписал такива заповеди, тъй като не е ясно дали издадените от Иванчева са легитимни. Той каза, че търси правни съвети по казуса, тъй като в писмо, изпратено му от Герджиков на 4 май, се казва, че действащ кмет на района е Иванчева.

“Установено е, че в арестното помещение, където изтърпява мярка за неотклонение, е изготвяла документи в качеството си на кмет, предавала ги е на лица с разрешен достъп за свиждане, след което те са достигали до общинската администрация. По този начин тя е осъществявала от следствения арест действия, насочени към реално упражняване на правомощията на кмет на район въпреки задържането й под стража”, пише в съобщението на прокуратурата за поисканото отстраняване на Иванчева.

За подписване на документи от ареста съобщи и кметът Йорданка Фандъкова по-рано сутринта пред БНТ. Тя каза, че за това са сезирани компетентните органи.

СНИМКА: Десислава Иванчева е изпратила и искане до главния прокурор да й разреши да говори с медиите от ареста.