Стотици деца и учители дефилираха в центъра на Перник с любимите си книги в ръце

Празнично настроение завладя Перник в един от най-светлите дни в българския календар –24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Стотици деца и учители дефилираха в центъра на града с любимите си книги в ръце. Площадът беше изпъстрен от шарени балони, знамена и цветя.  Към тържествения парад на книгата, в който участваха 23 представителни блока на ученици от всички училища на територията на Община Перник, тази година се присъединиха и  възпитаници на Училища Европа.

Шествието се предвождаше от атрактивния мажоретен състав на VІ СУ „Св.Св. Кирил и Методий”. След него бяха официалните лица, начело с кмета Вяра Церовска и екипа й, областния управител Ирена Соколова, народните представители, председателя на Общинския съвет Иво Савов и общински съветници.

Официалните лица присъстваха на издигането на националния флаг на площад „Кракра”. След това по традиция пред погледите на многобройната публика беше извършено щафетното предаване на символното „Знаме на знанието“ от представителите на Випуск 2018 на Випуск 2019.

От трибуната кметът Вяра Церовска поздрави дейците на образованието, науката, просветата и културата, учениците и жителите на Перник.

„Гордеем се с 24 май, защото той е символ на словото и славянската азбука на Кирил и Методий, преминала през вековете. Азбуката,  на която Паисий Хилендарски написа своята История Славянобългарска. Патриархът на българската литература Иван Вазов написа своите произведения, Ботев своите стихотворения, Каблешков своето кърваво писмо.

24-ти май е датата обединител за всички българи във всички точки на света, който е без граници, заради българската  реч , заради българското слово, заради това, което ни дава национална гордост и самочувствие“ ,с тези думи се обърна към перничани кметът Вяра Церовска.

„24-ти май е дата, на която казваме своето благодаря на българския учител, на първоучителя, на този, който отвори за нас голямата врата на науката, отвори света , за да го виждаме, съвременен и различен. Ден за българския ученик, който трябва да поощрим и да му кажем честит празник. Бъди любознателен, бъди нетърпелив, бъди креативен, научи всичко, научи повече, бъди неочакван. Честит празник!“ , заяви още в поздравителното си слово кметът Вяра Церовска.

Областният управител Ирена Соколова също отправи приветствие към учителите, учениците, просветните и културните дейци.

След дефилето започна празничен концерт, в който участваха с невероятни изпълнения художествени колективи от ЦПЛР -Обединен детски комплекс и изпълнители от пернишките училища, победители в конкурса „Талантите на Перник”.

 

По-късно нa cpeщa-ĸoĸтeйл в Двopeцa нa ĸyлтypaтa ще бъдат отличени дeйци нa oбpaзoвaниeтo, ĸyлтypaтa и жypнaлиcтиĸaтa.

ozedf
ozedf
ozedf