Кметът на Кюстендил П. Паунов: Умът без любов се превръща в хитрец. Правдата без любов те превръща в критикар и инатчия, а справедливостта и властта без любов в жестокосърдечен!

Хиляди кюстендилци се събраха на центъра на града за празничното шествие за 24 май- Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. От бул. „България” до площад „Велбъжд” преминаха децата от детските градини с техните учители, учениците от всички училища в града, представители на народните читалища в общината, на Регионалната библиотека, театъра и Регионалния исторически музей.

Всеки един от участниците в шествието бе представен с успехите му през учебната година, от водещите Камелия Асенова и Венцеслав Илчев.

Шествието започна под звуците на химна на празника Върви народе възродени, изпълнен от градския духов оркестър, с ръководител Йордан Липчев.

 Официални гости на празника в Кюстендил бяха областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов, председателят на ОС Михаела Крумова, началникът на РУО Радостина Новакова, зам.- кметовете Светослав Василев и Радмила Рангелова и др.

„24 май е денят, в който почитаме делото на двама братя тръгнали по пътеката на светостта с едно расо и извели стотици, милиони на пътя на светлината. Благодаря на всички учители, педагози, културни, образователни дейци, затова че посветихте живота си на нашите деца и последвахте равноапостолите Кирил и Методий.

Умът без любов се превръща в хитрец. Правдата без любов, те превръща в критикар и инатчия, а справедливостта и властта без любов, те превръщат в жестокосърдечен. Тази любов, с която ви даряват всички ваши близки, нека да съпътства живота ви непрекъснато. Светът ще ви предлага много изкушения- лъскави сгради далеч от дома, луксозни автомобили, мобилни устройства и силикон, но само тук в училищното семейство, в прекрасните Ви домове ще намерите истинския пристан, наречен щастие, което се надявам да съпътства и да изпълва живота Ви. Честит празник!”, заяви в словото си кметът Петър Паунов.
Поздрави със стих и песни за празника отправиха 5- годишната Йона Молова от група “Гъбка” на ДГ “Първи юни” и ВФ “Неразделни”, с ръководител Весела Петрова.