„По време на аудиенцията при Негово Светейшество папа Франциск му подарихме картина на българския художник Pavel Mitkov, изобразяваща Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и 33 маслодайни рози от Казанлък. От своя страна той ни подари плакет с клон и листа – символ на мира. Вярвам, че това една добра оценка за работата на България по темата Западни Балкани.“ – заяви премиерът Бойко Борисов.

Срещата между премиера Бойко Борисов и главата на Римокатолическата църква папа Франциск е втора – предишната беше през 2015 година. Малко по-късно премиерът Борисов и официалната делегация ще проведат среща и с държавния секретар на Ватикана – кардинал Пиетро Паролин.

 

Проф. Кирил Топалов, посланик на Република България към Светия престол заяви: Различното ще бъде позитивно, защото то ще дойде след една среща вчера, която се състоя между две общества, между делегациите на две най-близки общества и която ще бъде посрещната, аз съм сигурен, тъй като вече имам наблюдения, от Ватикана с най-добро чувство и с радост, тъй като Светия престол е църква, която се стреми да обединява, а не да разединява християните и хората. И затова вечното съперничество, коя делегация първа, коя втора – този път вече отпада, няма го и затова Ватикана посреща това, на което всички се радваме със също такава голяма радост.

Веднага след българската делегация при папа Франциск ще влезе и македонският премиер Зоран Заев заедно с македонската делегация.