Борисов подари картина на Св. Иван Рилски на Негово Светейшество папа Франциск

“По време на аудиенцията при Негово Светейшество папа Франциск му подарихме картина на българския художник Pavel Mitkov, изобразяваща Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и 33 маслодайни рози от Казанлък. От своя страна той ни подари плакет с клон и листа – символ на мира. Вярвам, че това една добра оценка за работата на България по темата Западни Балкани.” – заяви премиерът Бойко Борисов.

Срещата между премиера Бойко Борисов и главата на Римокатолическата църква папа Франциск е втора – предишната беше през 2015 година. Малко по-късно премиерът Борисов и официалната делегация ще проведат среща и с държавния секретар на Ватикана – кардинал Пиетро Паролин.

 

Проф. Кирил Топалов, посланик на Република България към Светия престол заяви: Различното ще бъде позитивно, защото то ще дойде след една среща вчера, която се състоя между две общества, между делегациите на две най-близки общества и която ще бъде посрещната, аз съм сигурен, тъй като вече имам наблюдения, от Ватикана с най-добро чувство и с радост, тъй като Светия престол е църква, която се стреми да обединява, а не да разединява християните и хората. И затова вечното съперничество, коя делегация първа, коя втора – този път вече отпада, няма го и затова Ватикана посреща това, на което всички се радваме със също такава голяма радост.

Веднага след българската делегация при папа Франциск ще влезе и македонският премиер Зоран Заев заедно с македонската делегация.