Почина Светлин Русев

Борисов: България загуби един от мъдреците си, благодаря за късмета, че го познавах

 

На 84-годишна възраст почина големият български художник и общественик академик Светлин Русев, съобщиха от Съюза на художниците в България (СБХ).

Русев е издъхнал тази сутрин в 9.00 часа в дома си вследствие на масиран инфаркт, уточни Марин Маринов от СБХ пред БТА.

“България загуби един голям автор и човек. И като човек, и като художник беше велик, сърдечен, любезен, прекрасен”, каза още той.

Русев подготвяше изложба за 14 юни, когато щеше да навърши 85 години. Преди два дни, помолен от “24 часа” за подробности около събитието, той  каза: “Колко пъти да ви казвам, нищо няма да ви кажа предварително, не дърпайте дявола за опашката.”

Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI век. Роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ “Н. Павлович” през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. Член на БКП от 1971 г. Русев е лауреат на Димитровска награда (1969). Носител е на още много награди за изкуство, между които голямата награда на Съюза на българските художници (1986), награда “Владимир Димитров – Майстора” (1987), на името на Кирил Петров (1988), награда за портрет Радом – Полша, награда “Габриел Оливие” – Монако. Удостоен е с държавно звание Народен художник. Носител е и на на държавната награда “Паисий Хилендарски”.

Неговите картини са желан експонат във всяка изложена колекция. Автор е на десетки пана и стенописи, включително в НДК и църквата в Рупите.

Светлин Русев участва активно в обществения и политическия живот. Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия и два пъти депутат от БСП.

“България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството”, заяви премиерът Бойко Борисов по повод кончината на художника Светлин Русев.

“Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не ѝ даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям. Тъгувам заедно с вас и благодаря за късмета и щастието да съм го познавал. Поклон пред вечната му памет”, написа министър-председателят до семейството и близките на твореца, съобщиха от правителствената информационна служба.

Скулпторът Вежди Рашидов, който беше близък приятел на Русев, пък коментира пред “24 часа”:

“Това е изключително тежка загуба не само за българската култура, но и за България като цяло, защото трябва ясно и точно да се каже, че Светлин Русев е от последните, които останаха съдържателни и реактивни, с непреклонно гражданско отношение и активно участие в живота. Последен мохикан – все по-малко хора остават от този вид, защото във време, в което ценностите са размитиq той беше като лакмус, през който се прецеждаше качественото в цялата кал която ни облива”.