Вандал повреди сериозна картината “Иван Грозни убива сина си” в Третяковската галерия

Мъжът е задържан, не са ясни мотивите му

 

Мъж е повредил известната картина на Иля Репин “Иван Грозни убива сина си” в Третяковската галерия в Москва, съобщи руската инфорационна агенция РИА Новости.

Инцидентът е станал снощи около 21 часа, малко преди затварянето на галерията, а вандалът е бил сред последните посетители.

Мъжът е задържан, съобщи прессекретарят на МВР на Русия Ирина Волк и уточни, че срещу него е заведено дело за “унищожаване или повреждане на обектите от културното наследство”.

“Пристигналите на място сътрудници на полицията задържат гражданин, който с метална стойка от огражденията разбива стъклото на картината и поврежда платното”, уточни тя.

Картината е силно повредена – платното е пострадало на три места в централната част, върху фигурата на принца. От падането на стъклото е развалена и оригиналната рамка на автора. За щастие изображенията на лицата и ръцете на Иван Грозни и сина му не са засегнати.

Засега не са ясни мотивите на мъжа да извърши това.

Картината на Иля Репин от 1885 година изобразява сцената, когато първият руски цар Иван Грозни в изблик на гняв нанася смъртоносен удар с жезъл на своя син Иван Иванович.