Андрей Новаков: Пакетът “Макрон” съсипва превозвачите, не може да си правите майтап с половин Европа!

Негодуванието на международните превозвачи е справедливо. Това заяви пред bTV евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, който пропътува Европа в ТИР, за да “влезе в обувките” на превозвачите, които скочиха срещу пакета “Макрон”.

Някои от нормите, които вече сме гласували, правят живота на превозвачите по-труден, споделя опита си евродепутатът. Редица от мерките са писани от чиновник, който няма понятие какво е реалната работа на превозвачите, тълкува още Новаков.

Само в Австрия има тридневна забрана за движение. По границите се чака с часове.

Не трябва да има двойни стандарти, отсече Андрей Новаков. Европа на две скорости отдавна е факт, по наблюдението му.

“Не може да си правите майтап с половин Европа”, скочи евродепутатът. Според него много от евродепутатите са непреклонни за пакета “Макрон”.
Други обаче за склонни на компромис.

Изходът от битката срещу пакета Макрон е 50/50, но все пак се надявам на успех, довърши евродепутатът.

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки организира протест на превозвачите в Брюксел миналата седмица.

Подкрепям протеста на превозвачите и организираме такъв и в Брюксел. Там ще бъдат и поляци, унгарци и румънци – всички засегнати. Трябва да направим повече от скандал“, заяви пред Нова Джамбазки.

“Най-важният въпрос е нахалството и наглостта на част от лобистите в определени държави, най-вече Франция, които се опитват по един антиевропейски начин да създават евроскептицизъм. Те разглобяват ЕС. Опитват се да откраднат един цял български сектор. Опитват се с непазарни методи да въведат административна пречка, така че българските превозвачи да фалират и да могат да вземат техните работници там като гастарбайтери. Това е безпрецедентно”, отсече още Джамбазки.

От своя страна евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заяви, че срещата на върха в София дава възможност лидерите от ЕС да видят, че има реален протест на превозвачите.

“Ще видят и последователната политика на държавата. Българското правителство заяви нашата позиция още миналата година, а именно, че не сме съгласни с ограниченията в сектора”, допълни Ковачев.

Относно главната тема на срещата в София, а именно европреспективата на държавите от Западните Балкани, Джамбазки посочи, че срещата безспорно е много важна. “Безспорно срещата с представителите на Западните Балкани е много важна за нас, защото разгражда една повече от вековна антибългарска политика на антибългарския македонизъм. Затова за нас е важно между Охрид и Черно море да няма граница”, допълни евродепутатът.