Der Standard: Европа трябва да се защитава срещу Америка

Светът е длъжен решително да се противопостави против поредната разрушителна авантюра на САЩ, смята професор Сакс.

 Мирът на Земята зависи от това дали ЕС ще се противопостави на антииранските санкции на САЩ

 

Мирът на Земята зависи от това дали Европа ще се противопостави на антииранските санкции на САЩ. Това пише в Der Standard професорът по икономика в Колумбийския университет Джефри Сакс в публикация под заглавие Europa muss sich gegen Amerika wehren. Той е убеден, че американците повече не ги интересува трансатлантическото партньорство, затова ЕС трябва да води самостоятелна политика, защитавайки международното право и принципите на свободна търговия.

Прекратяването от страна на Доналд Тръмп на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран и възобновяването на санкциите на САЩ срещу страната заплашват световния мир. Сигурността на Европа зависи от защитата на споразумението с Иран в разрез с оттеглянето на САЩ. Това от своя страна изисква Европа – заедно с Русия, Китай и други държави – членки на ООН, да гарантира развитието на икономическите отношения с Иран. Това може да се случи само ако Европа се противопостави и в крайна сметка унищожи извънтериториалните санкции на Америка, насочени към заплашване на неамерикански участници в търговски и финансови дейности с Иран.

Целта на политиката на Тръмп е очевидна: той иска да свали иранския режим, продължава професорът. На фона на неговото безразсъдно поведение у европейските граждани възниква напълно обосновано чувство, че интересите на сигурността на ЕС и САЩ повече няма да се пресекат. Нападките против Иран активно ги поддържат два съюзника на Белия дом в Близкия изток – Израел и Саудитска Арабия. Израел се закле пред САЩ, че няма да сключи никакви компромиси с палестинците. А Саудитска Арабия разчита с помощта на американците да сдържа Иран. При това Риад и Йерусалим се надяват, че Белият дом ще отиде на пряка военна конфронтация с Техеран.

Не е учудващо, че влиятелни западни лидери не успяха да разубедят Тръмп да не излиза от ядреното споразумение с Иран, продължава професорът. На това попречи своеобразната форма на психопатия на главата на Белия дом и свойственото му – както и на всички негови предшественици – желание да стане хегемон в Близкия изток. „Тръмп получава удоволствие, когато злепоставя европейските лидери, а когато им е зле – това е неговият триумф” – разсъждава Сакс.

Това обаче не означава, че те са безпомощни. „Съвместният всеобхватен план за действие” (СВПД) все още може да се спаси, тъй като това е многостранен договор, утвърден от Съвета за сигурност при ООН, а не двустранна сделка между САЩ и Иран. В действителност според член 25 от хартата на ООН всички страни, влизащи в организацията, са задължени да спазват това споразумение. В този контекст излизането от него на САЩ само по себе си е нарушение на международното право.

Американците могат да попречат на света да запази договора с Иран само по два начина, разсъждава Сакс: Първи, да започне война с Иран – това очевидно влиза в плановете на САЩ. „Светът е длъжен решително да се противопостави против поредната разрушителна авантюра на САЩ” – призовава Сакс.

Вторият вариант са екстериториалните санкции. Едно е обаче САЩ сами да се откажат от търговията с Иран, а друго е американците да се опитват да пречат на другите страни да търгуват с Техеран, обяснява авторът. Европа и Китай не трябва да го допускат, за да запазят мира на Земята, а също така да защитят своите икономически интереси.

САЩ вероятно ще налагат санкции. В отговор Европа трябва да каже „твърдо и недвусмислено „не”. ЕС трябва да настоява, че екстериториалните санкции нарушават международното право и правилата на Световната търговска организация. Европа трябва да предаде делото в СС на ООН и на Генералната асамблея.

Главният проблем на Европа носи не правов или геополитически характер, а чисто психологически, отбелязва авторът. „Европейските лидери се държат така, сякаш САЩ са все още заинтересовани от трансатлантическото партньорство, основаващо се на общи интереси, ценности и стратегии. За съжаление това вече не е така” – констатира Сакс. На Европа й трябва своя политика за сигурност, а така също екологична и търговска политика. Конфликтът заради споразумението с Иран е момент от истината. Мирът на Земята зависи от това дали Европа ще защити харта на ООН и международните правила за търговия” – обобщава професор Сакс.