Съсипия! Бившият селскостопански двор в Мламолово тъне в бурени и руини, миньорът Йордан: Отглеждаха се 500 крави, Иван Костов унищожи селското стопанство

Няма да се оправи България, смята бившият миньор Йордан.

Народът мизерува, брои стотинките, а големците са милионери, кахъри се пенсионерът от рудника в бобовдолското село

Бившият селскостопански двор в бобовдолското село Мламолово буренясва от години.

Някогашният селскостопански двор в Мламолово се руши.

От десетината сгради, намиращи се на територията на някогашния селскостопански двор, използваема е само една. Местен животновъд отглежда овце там, вързал е пред постройката и куче. Всичко останало е пустош, в която избуяват бурени, заета от рушащи се сгради. Гледката е тъжна.

Събарящите се къщи в Мламолово също се увеличават.

„Съсипването започна по времето на Иван Костов, с ликвидационните съвети. Той унищожи селското стопанство. Да сте видели ром да работи?! А те сложиха такъв да управлява държавата. Преди 1989 г. тук се отглеждаха не по-малко от 500 крави, а сега виждате какво е. Народът мизерува, брои стотинките, а големците са милионери. По какъв начин забогатяха?! Всички знаем, а Вие мене ме питате. И няма и да се оправи България. Управниците не са си на място.

Гледат само парите. Не са на страната на закона, а на тоя, който им плати. Корупцията е страшна. Тука може да се оправи само ако дойде Пиночет”, сподели мъж от селото, когото заварихме да бере коприва в бившия селскостопански двор. 55-годишният Йордан уточни, че е пенсионер от мините. Работил е в рудник „Мламолово”, който също е в историята, след като с него започна закриването на рудниците към мини „Бобов дол”.

Както е с повечето села, липсата на работа и възможности за нормален живот погубва и Мламолово. Опустелите къщи, които се самосъбарят, и там се увеличават. А явно и за този район е имало и по-добри времена. Любопитна подробност е, че в селото, намиращо се само на 15-ина км от Дупница, е имало злато. „В далечно минало, главно по време на древните траки и римско владичество, в старинното селище Мламолово са се намирали рудни находища от злато, което се е добивало с копаене или промиване. Съществуват две вероятни причини за изоставянето на рудодобива в околността: първата е изчерпване, а втората Великото преселение на народите през 4.-6. век и свързаните с него опустошения и грабежи”, пише Уикипедия, като се позовава на справка в БАН.