Външните министри на Гърция и Македония са постигнали рамка за компромис, но се планира и разговор на премиерско ниво

 

Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров са постигнали рамка за компромис за името, съобщи МИА.

Имахме продуктивна среща, имаме рамка, която трябва да се доработи и по нея в момента работят правни екипи от двете министерства в Атина, планира се важен разговор на премиерско ниво между Зоран Заев и Алексис Ципрас към средата на тази седмица, където се надяваме, че ще се пресекат някои важни неща от опциите, които са в играта, заяви Димитров.

Смятам, че трябва да оставим това на премиерите. Видяхме колко комуникациите около процеса влияят върху него, имаме вече този опит да дадем шанс на процеса, заяви Димитров за агенция МИА.

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас също заяви днес, че той и македонският му колега са завършили своята част от преговорите за името на Македония, предаде агенция МИА.

Кодзиас каза, че днес или най-вероятно утре, преговорите ще продължат на експертно равнище, за да се решат техническите и правните въпроси.

Когато експертите завършат работа, текстовете, подготвени от министрите, ще бъдат предадени на премиерите, които ще преговарят за окончателно решение на спора, уточни министърът.