Кренвиршите ни поне с 50% месо, а защо не 100%… Кога?

Министерството на земеделието готви нови правила

Министерството на земеделието готви нови правила като мярка срещу двойния стандарт при храните.
Новите норми ще определят минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренвиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо.
Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще са изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималното съдържание на месо ще е по-високо – вероятно 70-80%.
За млечните продукти пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолните напитки, шоколадите и другите храни.
Въвеждането на минималните стандарти е мярка срещу двойния стандарт при храните. Такъв бе установен за предлаганите стоки в България и страни от Западна Европа.
Оказало се обаче, че например в Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок.
В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт “Стара планина”, в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също още не е задължителен.
Наскоро от Министерството на земеделието пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, според които се забранява на един и същи производител да прави истинско сирене и кашкавал и имитиращи продукти с палмово масло. Сиренето от палма пък ще може да се продава само пакетирано.