Кметът Петър Паунов и над 20 души дариха кръв в Кюстендил

Д-р Десислава Илиева: Културата за кръводаряване се създава още на училищната скамейка, има много голяма нужда от кръв

Кметът на Кюстендил Петър Паунов дари кръв в акция под наслов “Кюстендилци за Кюстендил”, която се проведе в сградата на общината.

Петър Паунов

Началникът на отделението по трансфузионна хематология на болницата в Кюстендил д-р Десислава Илиева и екипите на Кръвна станция обслужиха всички граждани, дошли доброволно да дарят кръв. В акцията, която продължи повече от 6 часа, се включиха над 20 души.

Д-р Десислава Илиева

35-годишната Мария Георгиева и 47-годишната Елеонора Георгиева са от доброволците, които се включват редовно в даряването на кръв. И двете са единодушни, че даряването на кръв е мисия и съзнание, затова всеки, който може да дари, да го направи, за да спаси човешки живот.

„Доволни сме от акцията. Повече от 20 души преминаха през импровизираната ни приемна и дариха кръв. Всяка година правим съвместни акции с община Кюстендил. Целта ни е да популяризираме и подсетим хората, че има много голяма нужда от кръв за нуждаещите се. Всеки, който се реши, може да дойде да дари кръв и в Кръвната ни станция в болницата. За съжаление има тенденция към спад на желаещи хора, които даряват кръв. Предимно разчитаме на роднините на нуждаещите се и доброволците ни кръводарители”, каза д-р Десислава Илиева, началник на отделението по трансфузионна хематология на болницата в Кюстендил.

Тя допълни, че през 2017 година 1500 души са дарили кръв, което е с около 200 по-малко от предходната.