Путин ни “прости” и “Турски поток” завива към България, Руският президент: Готови сме да се върнем към проекта АЕЦ “Белене”

Бойко Борисов и Владимир Путин

Още една тръба ще струва около 9 млрд. евро, каза Борисов

 

Второто разклонение на “Турски поток” ще идва към България, обяви руският президент Владимир Путин, уточнявайки, че съгласувал това предния ден с турския си колега Реджеп Ердоган. Новината, че България е избрана пред Гърция, бе обявена в сряда след срещата на Путин с премиера Бойко Борисов, чиято основна цел бе да договори руски газ за проекта на газов хъб край Варна. Връщаме се в ролята на регионален газов доставчик, заяви Борисов, застанал редом до Путин.

Българското искане беше Русия да се включи с доставки от 15 млрд. куб. м газ годишно за газовия хъб “Балкан” чрез втората тръба на “Турски поток”. Русия от своя страна не желае да ползва хъба, а само да ползва България като транзитна територия за газовите си доставки към Сърбия и Централна Европа. Предстоят конкретни разговори за намиране на решение.

“Русия и ние заедно с Европейската комисия ще намерим формула за газовия хъб”, допълни той.

Разговорите между Борисов и Путин в Кремъл продължиха близо два часа.

Делови преговори, които бяха доста резултатни, коментира Путин.

“Основният въпрос беше дали ще има втора точка на вход от “Турски поток” за България, Путин и турският президент нямат против това да стане. Преди имаше съвсем друго трасе, но от името на българите съм благодарен за това решение. Да, можеше да дойде директно в България “Южен поток”, но това са минали събития”, коментира на брифинга Борисов.

“След това “Газпром” и “Булгартрансгаз” ще намерят схемата за преразпределяне на горивото за други държави от региона. Заедно с горивото от Украйна стават 34-35 млрд. куб. м, които минават през България”, каза още премиерът и уточни, че това гориво ще бъде ползвано и за газовия хъб във Варна, който трябва да бъде построен като европейски проект.

Вчера г-н Ердоган потвърди, че е съгласен “Турски поток” да има разклонение към България, съобщи Путин.

Обемите и цените тепърва ще бъдат договаряни.

“Пазарът и търсенето определят количествата и цените. Русия отдавна не е държава на плановата икономика, който даде по-добри цени, ще си вземе. Нашата цел е да транспортираме и да не излезем от картата на газоразпределителната мрежа”, каза по този повод Борисов.

Той каза, че към момента е невъзможен директен газопровод от Русия към България, какъвто лансира президентът Румен Радев преди седмица в Москва и дори го кръсти “Български поток”.

“Но ако България бъде стабилен и прогнозируем разпределителен център за Европа, ще говорим тогава за още една тръба. Тя ще струва около 9 млрд. евро”, каза Борисов.

След което отбеляза, че “Газпром” и Путин ни опростиха 800 млн. евро за проваления проект “Южен поток”. Всъщност “Газпром” бе принуден да се откаже от неустойките по силата на споразумението си с Европейската комисия, в резултат на което избегна огромни глоби.

Последва сцена на разкаяние на Борисов под благосклонния поглед и подобаващи коментари на Путин.

“Ние съжаляваме за “Южен поток”, виждам, че България съжалява, защото щеше да е много изгоден. Ние сме готови за реализацията на новия маршрут”, заяви руският президент, който лично прекрати проекта “Южен поток” през 2014 г., упоменавайки България като виновна.

“Към България бе проявено по-особено отношение. Ние сме най-дисциплинираната държава в ЕС и НАТО и ни заобиколиха всички потоци”, коментира Борисов.

“Газопроводите минаха през натовските Турция и Гърция, а ние останахме без нищо, отказахме ги. Заради това благодаря на г-н Путин, че не ми държи гарез. Но по-големият прощава”, продължи той.

Путин му отговори, че се страхува от определения “голям” и “малък”, защото по-големият обикновено плащал.

Руският президент каза също, че приветства пускането на газопровода ТАНАП от Азербайджан, защото създавал пазарни условия. По него България трябва да получава от Баку през Турция 1 млрд. куб. м газ.

“Пазарните условия предполагат равни условия за всички. ТАНАП защо беше изключен от европейските правила, а “Южен поток” не беше? С какво България е по-лоша от други страни”, запита реторично Путин.

Борисов каза, че България строи газовите си връзки с Румъния, ще строи също със Сърбия, интеконекторът с Турция е готов, прави се този с Гърция. Със собствени средства разширяваме мрежата си и можем да придвижваме горивото във всички посоки. Това е възможност пазарът да се насити и който докара най-евтин газ, да продава, обясни българският премиер.

Темата “Скрипал” не е обсъждана, каза Путин в отговор на въпрос дали отказът на България да изгони руски дипломати е повлиял за промяната в отношенията.

“Още през март говорихме за Скрипал. Независимо от отношенията, защото винаги аз съм бил този, който създава напрежение, винаги аз съм бил виновен. Но винаги сме имали добър контакт, така че случаят “Скрипал” няма никакво отношение”, коментира и Бойко Борисов.

По отношение на АЕЦ “Белене” Путин заяви, че Русия е готова да се върне към проекта на пазарна основа.

“Обсъдихме с премиера съвместни проекти. Особено внимание бе отделено на разширяването на икономическото сътрудничество. Общият обем на руските инвестиции в България надвиши 30 млрд. долара. Особено в строителство и имоти. Русия е надежден доставчик на енергийни ресурси в България. Има възможност този транзит за други страни да бъде развиван. Обсъдихме “Росатом” да предложи гориво за АЕЦ “Козлодуй” и да помага за удължаване експлоатацията на Шести блок. И Русия е готова да се върне към реализацията на АЕЦ “Белене”, разбира се на пазарна основа”, заяви Путин.

“За разлика от предни случаи България е платила реактори и разполага с два реактора и площадка на “Белене”, заяви Борисов. Заради това, без да се налага държавна гаранция, а страната ще търси частен инвеститор за съвместна атомна централа, допълни той.

“Благодарих за Пети и Шести реактор на “Козлодуй”, но след 5-6 години ще имаме необходимост от други реактори, каза още Борисов.