Радев: В коя политическа система премиерът с едно обаждане обръща решения на парламента?

Румен Радев

“Дайте ми вие определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в парламента и да си тръгне след 20 минути с оставката на председателя му, който трябва да го контролира”. Това коментира президентът Румен Радев в сряда, ден след като каза, че няма диалог между правителството и президентството и констатира, че “някой тегли каруцата към автокрация”.

“Това, че премиерът изобщо не отива на искане за изслушване или че може с вдигане на телефона да завърти на 180 градуса всички народни представители на мнозинството да гласуват обратно на решението, което вчера са гласували”, добави държавният глава.

В същото време той каза, че не смята, че има война между институциите.

“Не мисля, че има война. Да, има напрежение, но трябва да гледаме националните интереси, какви са целите пред нас така, че българските граждани да имат много по-голяма сигурност и високо качество и стандарт на живот. За това трябва да работим всички”, каза Радев.

 

“Белене” е приоритет

 

Радев определи рестарта на проекта “Белене” като приоритет, но добави, че трябва да се даде шанс на българското правителство да анализира всички варианти, които предлага – да се вдигне мораториумът и да се предложи решение.

По думите му обаче това решение трябва да изключва финансов риск за държавата и да има действащи механизми за контрол на ядрения риск.

 

Правителствената визита в Москва е много благоприятна

 

Той коментира още, че ситуацията за българската делегация в Москва в момента е много благоприятна по няколко причини.

“Едната е съживяването на отношенията с Русия на най-високо ниво, както и споразумението между Европейския съюз и „Газпром”, добави той.

Държавният глава каза, че по време на своята визита в Москва е поставил много ясни въпроси за възможностите на Русия за оптимизация на цени и на условия за доставки на руски енергийни ресурси, както и за по-добри условия за българския бизнес за присъствие там.

 

“Невежеството в сферата на сигурността е опасно”

 

Освен това Радев категорично отхвърли предложението на лидера на “Воля” Веселин Марешки да бъдат спрени всички големи военни проекти.

“Модернизацията на БА няма алтернатива и мога да кажа, че невежеството в сферата на сигурността е не само опасно, но накрая излиза и скъпо”, добави той.

В сряда президентът Румен Радев откри в Пловдив 13-ото издание на Международната изложба “Хемус 2018”.