12 г. затвор и 375 000 лв. глоба на Марто Дебелия от Благоевград, принудил 7 жени да проституират

Марто Дебелия в съда

Заради полицейски чадър бившите полицаи Стефан Филипов и Петър Кънев получиха условни присъди от районния съд

 

12 години затвор и 375 000 лева глоба е присъдата на сочения за сводник Мартин Филипов-Дебелия, която произнесе Районен съд-Благоевград. Той бе обвинен, че принуждавал да проституират за него 7 жени, като им прибирал половината от заработеното.

Петър Кънев и Стефан Филипов

На 5 от тях той ще трябва да плати общо 75 000 лева обезщетение за нанесените им морални щети. Двамата бивши полицаи Петър Кънев и Стефан Филипов, които бяха обвинени, че са опитали да осуетят наказателното преследване срещу сводника, получиха условни присъди. Бившият инспектор Стефан Филипов е с наказание 2 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, бившият зам.-шеф на БОП Петър Кънев получи 1 година с 3-годишен изпитателен срок.

Марто Дебелия бе арестуван на 1 юни 2016 г. при операция на „Вътрешна сигурност” и Районна прокуратура и уличен за трафик при условие на опасен рецидив за това, че в периода 19.12.2015 г.-31.05.2016 г. в Благоевград на различни места – в хотел „Рио“, в квартира на ул. „Полк.

Гергина му роди дете.

Чамишки“ е принудил 7 жени да проституират – било чрез принуда и заплахи, било чрез облаги, като делял парсата с тях наполовина. Според обвинението той имал полицейски чадър, който му бил осигурен от кварталния инспектор Стефан Филипов и зам.-шефа на РЗБОП Петър Кънев, които също бяха арестувани заедно с него. Тримата били обект на наблюдение от няколко месеца. Преди да бъде арестуван за сводничество на 1 юни 2016 г., в къщата на Марто Дебелия в Благоевград живееше и една от проститутките му – Гергина, която след това му роди дете. Според различни източници Марто Дебелия, изкарвал по 10 000 лв. от една проститутка на месец, а по 250 лв. плащал за полицейска закрила.