Повишиха в протойерей свещеник Райко Ваклин на празник в Крайници, Светослав Марикин – подстриган за иподякон

Зам.-кметът Крум Милев и екипът на кмета Гелев от Сапарева баня се веселиха на събора в дупнишкото село

Отец Арахангел – Райко Ваклин, който служи в Ресилово, бе повишен от свещеник в протойерей по време на празнична служба в дупнишкото село Крайници.

Празникът бе организиран от кмета на село Крайници Марияна Димитрова и отец Радослав Ваклин, свещеник в селото. По покана на кмета Димитрова и на отец Радослав гост бе владиката от Софийска митрополия Поликарп. В голямата и обновена черква бе отслужена божествена света литургия от еписпок Пеликарп Белоградчишки и поканените гости отец Димитър от Сапарева баня, отец Димчо от кв. „Гюргево”, отец Димитър от село Сапарево, отец Арахангел – Райко на село Ресилово, отец Георги от село Бистрица и отец Александър от Америка.

По време на литургията бяха извършени два ритуала – подстригаха Светослав Марикин от кв. „Гюргево” и вече е иподякон. Отец Арахангел – Райко Ваклин бе повишен в протойерей. В словото си владиката Поликарп се обърна към отец Радослав: „Както досега се труди и работи и постигна много в обновяване на божия дом, да не спира да е доволен, млад и енергичен, а да продължава все така в този дух – здраве на семейството му и нови успехи.”

Гости на празника, които присъстваха и на празничната литургия, бяха депутатката Р. Чеканска, зам.-кметът на Дупница Крум Милев, кметът на Сапарева баня Калин Гелев, зам.-кметът Славчо Коларски и ОбС шефът Иван Куйов. Всички целунаха ръка на дядо владика и получиха нафора. Поликарп поздрави присъстващите, като пожела на всички много здраве, вяра в Бога и единодушно да вървим напред за благоденствието на нашия народ и страната. Много от малките деца в селото се пречестиха. С музика и веселие бе огласен площадът на село Крайници, а точно в 12 часа зави сирената в памет на Ботев, като всички се изправиха и го почетоха. Площадът бе украсен с пищна сцена, където пяха малките ученици от училището в село Крайници и след това певиците, които пеят и в хора в черквата „Възнесение Господне”, които излязоха, пременени в автентични носии.