Кметът Джамбазов откри два нови социални центъра за 20 деца в Долна баня, награди победителите в конкурси за есе и рисунка

Кирил Терзийски, Христо Гълъбов и Николай Зафиров спечелиха състезанието „Забавен многобой”

 

Празничен и незабравим ще остане тазгодишният 1 юни за най-малките жители на Долна баня. Тържествата започнаха в кабинета на кмета на общината, където градоначалникът Владимир Джамбазов награди победителите и всички участници в проекта „Долна баня в Европа”. Община Долна баня бе сред 93-те общини в страната, одобрени по процедурата на Националното сдружение на общините, която обяви конкурс за финансиране на малки проекти в рамките на договор с Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това даде възможност на ученици от първи до дванайсети клас и на техните учители и родители да повишат познанията си за членството ни в Европейския съюз и за постигнатите резултати в рамките на евроинтеграционния процес. Общо 34 деца се включиха в организирания конкурс за есе и рисунка на тема “Как се промени Долна баня след приемането на България в Европейския съюз?”. Сред отличените от двете журита са: за есе – Йоана Спасова, Богомила Борисова, Йоана Рименова, Мария Натова, Мариела Алексова и Стели Черешарова и за рисунка – Лусия Трайчова, Жана Георгиева, Стефания Анчина, Цветелина Станкова, Стели Черешарова, Джулия Павлова и Мариела Алексова.

Както победителите в отделните категории, така и всички участници получиха от кмета на община Долна баня Владимир Джамбазов парични награди, грамоти и информационни материали – брошури, химикалки, магнити и рекламни торбички.

По традиция Образцово народно читалище “Рила-1898” организира за децата “Забавен многобой”, като в проведените три състезателни игри се включиха общо 26 момичета и момчета. Победители станаха Кирил Терзийски, Христо Гълъбов и Николай Зафиров, като призьорите получиха от секретарката на читалището Даниела Методиева грамоти и предметни награди, а всички участници – грамоти, балони и лакомства.

В сградата след реконструкция и обновяване днес отвориха врати два нови социални центъра, които ще предлагат нови социални услуги за деца – Център за настаняване от семеен тип на деца без увреждания и Преходно жилище за деца.

Гости на церемонията по откриването в празничния ден бяха министърът на труда и социалните грижи Бисер Петков, евродепутатът Андрей Новаков, народният представител Валентин Милушев. Водосвет за здраве и освещаване направи енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров, след което гостите и всички присъстващи разгледаха двата нови центъра за деца. В него ще живеят и ще се възпитават общо 20 момичета и момчета в неравностойно положение.