Едночасов порой потопи Варна

Едночасов порой превърна улиците на Варна в реки в понеделник следобед. Подлези и приземни етажи бяха буквално потопени под вода, която стигаше почти до покривите на закъсалите автомобили. Полицията и пожарната в града бяха вдигнати на крак.

Движението по основни кръстовища и булеварди беше парализирано и се стигна до огромни задръствания, отказаха и светофарите. Очевидци разказват за големи щети, нанесени по строежа на новия бул. “Васил Левски”, който се изгражда върху трасето на основния канал в града, отвеждащ водата от северната към южната част на града. Строежът се е превърнал в пълноводна река.

Има множество сигнали за наводнени мазета, включително на три детски градини и болница. Заради дъжда имаше проблеми с няколко влака.

БДЖ съобщава за един бърз влак, който е бил в принудителен престой заради дъжда. Той е тръгнал от Варна за Пловдив и още на излизане от гарата във Варна е спрял заради наводнен релсов път. Друг влак, от София за Варна, престоя в Езерово. Общо четири влака – два пътнически и два бързи, изобщо не са тръгнали от Варна този следобед.

Все още не са ясни нанесените щети, защото се изчаква спадането на водата. Прогнозата е, че дъждовете във Варна ще спрат в четвъртък. Последният подобен порой в града се изля на 19 юни 2014 година. Тогава загинаха 13 души във варненския квартал “Аспарухово”.