Десислава Иванчева остава на поста си, показа извадки от СРС-тата по делото: “Ако не вземе парите, какво правим? Тогава ще я разходим на Витоша”

“Д: Ако не вземе парите, какво правим?
В: Тогава ще я разходим на Витоша.
Д: Да, ще й пратим командоси, ще бъде бутната към…
В: По-добре бизнес, отколкото сила!”

Това е извадка от разговор, записан със специални разузнавателни средства (СРС), за който обвинените за подкуп в особено големи размери кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова твърдят, че са прочели в секретната папка с доказателства по делото си.

Уточнявайки, че инициалите Д. и В. се отнасят към фамилиите на обвиняемия като посредник в корупционната схема бивш кмет на “Младост” от ГЕРБ Петко Дюлгеров и основния свидетел Александър Ваклин, осигурил белязаните 70 000 евро за подкупа, двете показаха на медиите и други извадки.

“Това са от СРС-тата, както знаете, от документите по делото, които четохме. Това са между останалите участници. ББ и ЦЦ всички знаем кои са… Това са (Д. и В. – бел.ред.) свидетелите по делото”, поясни Петрова. И показа друга извадка от диалога между двамата мъже.

“В: Защо ББ и ЦЦ я търпят, ‘щото накрая такива Иванчеви ще се появят из цяла София.
Д: Ш’се появят, както си говорихме, да ти кажа, това е изключително опасно.
В: Ми, те ще се появят на държавно ниво, трябва да вземем мерки.”

От предварително подготвените от тях преписи на част от СРС-тата става ясно още, че Ваклин е комуникирал по случая и с друг инвеститор, чието име обаче не се споменава в материалите по делото, прочетени от Иванчева и Петрова.

“Това е от друго СРС – от 8 или 9 февруари, когато пострадалото лице (Ваклин) се среща с друг инвеститор в общината… Не знам кой е – пише само “мъж”, ако има видео, може би ще го познаем… И те двамата коментират отново колко пречи тя (Иванчева) на строителството, защото там цените са високи. И там се казва буквално: “Ти не знам дали знаеш, аз имам оферта от специализираната прокуратура за 15 000 лева те да направят да я няма.” Това го пише в СРС-тата, написали сме тука избрано”, обясни Петрова.

Двете получавали заплахи преди ареста им, но МВР не реагирало

По думите й още преди ареста им на 17 април двете с Иванчева са подавали сигнали в полицията за получени заплахи, които към онзи момент са им се стрували като шеги.

“Ние сме пускали сигнали и към полицията – преди да ни арестуват, да не кажат, че сега това е защитна теза. Естествено, не е имало никакви реакции. В самите СРС-та се казва, когато те си говорят, че нас ни заплашват – това са заплахи, за които знаехме. Някои сме ги приемали като шега, включително имаше заплаха, която е, че ще ни подхвърлят наркотици в колата. Ние тогава, естествено, се смеехме и смятахме, че това е просташка шега”, продължи заместничката на Иванчева.

Попитана дали сред секретните материали по делото са прочели записан разговор, в който двете коментират поискан от Ваклин подкуп, Петрова отговори: “Разговори за тези пари има, но не между нас, т.е. ние не сме участвали, а между останалите лица, които са в това нещо.”

“Специализираният народен съд просто има задача да ни държи тук и да ни съсипе. И прокуратурата. Защото съдът ще изпълни това, което му е наредено”, заключи зам.-кметицата на “Младост”.

“Въпросът не е бил никога самоцелно спиране на строежите, а спиране на тези, които са междублокови и тези, които строят некачествено, т.е. не некачествено, а тези, които строят с опасност после за живеещите в тях. Защото аз за тази една година съм чувала, спирайки строежа, защото плочата трябва да се втвърди, той казва: “Ама как ще ме спираш, аз бързам да строя, какво като ми го пише в проекта?!” Ние сме били против незаконните неща”, добави Биляна Петрова.

Попитана дали такива са били причините и за забавянето на преписката по проекта на Александър Ваклин, тя обясни, че “нямаше хора, нямаше хора, това е истината – екипите бяха малки”, след което бе прекъсната от Иванчева.

“Не. Значи, преписката още ноември месец е резолюирана на Румен Русев (неин заместник, избран миналата седмица от СОС за и.д. кмет на “Младост”), той защо я бави 2 месеца, никой не знае. Нейният отдел (на Петрова) само 2 дена преглежда за общинска собственост, което е нормална процедура, и тази преписка той (Ваклин) твърди, че ние нямаме никаква идея…”, взе думата районната кметица, след което от съдебната охрана прекратиха импровизирания й брифинг заради началото на съдебното заседание.

Двете обвиняеми имаха на разположение последните 3 работни дни, за да четат доказателства, след като апелативният спецсъд им позволи това и отложи миналия четвъртък окончателното си произнасяне по отстраняването им от длъжност. Магистратите дадоха във вторник нова отсрочка на Иванчева и Петрова, за да се запознаят с новопостъпили 4 тома с материали по делото, които бяха неизвестни за тях и защитата им. Така окончателното решение за отстраняването им от длъжност бе отложено за 7 юни.