Откраднаха над 300 плочки от ул. „Евтим Трайчев” в Дупница, пенсионерът Вергил Горов: Следя ремонта изкъсо, чакаме асфалта от 35 г.

Пенсионерът строител Симеон Павлов

Проверка на общината установи част от плочките по дворовете и гаражите на живеещите на улицата, подава сигнал в полицията

80-годишният вдовец Симеон Павлов: Сватята почина и не дочака да види асфалта, Иван: Разплаках се, че оправят улицата, беше в окаяно състояние

Над 300 плочки са откраднати от ул. „Евтим Трайчев” в Дупница, по която в момента текат усилени ремонтни дейности. Улицата  чака асфалт от 35 години насам, а строителните материали вече станаха обект на посегателства.

Пенсионерът Вергил Горов се радва на асфалта пред дома си.

Това съобщиха от община Дупница. Оттам заявиха, че ще подадат сигнал до РУП-Дупница за установяване на хората, които са “приватизирали” строителни материали от извършването на ремонтните дейности по ул. “Евтим Трайчев” в града.

Общинска проверка намери плочките по дворовете на хората.

Улицата, която от десетки години бе в окаяно състояние, в момента се ремонтира изцяло – тротоари, преасфалтиране и т.н. „Живеещи по улицата обаче се оказва, че са решили да си подсигурят плочки за собствена нужда и в малките часове на денонощието необезпокоявани “прибират на съхранение” материали.

Бившият военен Иван се разплака.

Проверка на служители от община Дупница след сигнал от живеещи видя наличието на плочки в някои от дворовете. Дупничанин пък най-нагло си натоварил над 300 плочки по информация на жител от улицата и си ги закарал на… вилата в едно от селата. Част от плочките са складирани по гаражите на живеещите.

Материалите, които се вадят от улицата, се складират от община Дупница, след което по заявки на кметовете и кметски наместници на села се разпределят за техните нужди.

Ако някой забележи, че “предприемчив дупничанин” си “събира” плочки, да сигнализира веднага на 112”, обясниха от пресцентъра на общината.

Живеещите на улицата посрещнаха с еуфория новината за ремонта. Строителите  на „Автомагистрали” изсипаха багери, валяци и друга техника на разклонението за улицата. Протичането на ремонта под конец се следи от малцина пенсионери. Живеещи на пресичащата я улица „Димчо Дебелянов” се надяват и тяхната улица да бъде асфалтирана.

Живеещият на улицата Вергил Горов почти всеки ден излиза пред дома си, за да наблюдава историческото според него асфалтиране след 35 години. Вергил е от малцината пенсионери над 70 години, останали да живеят на тази улица. Той сподели: „Аз и съпругата ми, та даже и децата ми не видяхме асфалт на тази улица 35 години, дано поне внуците ми да видят”.

80-годишният пенсионер вдовец Симеон Павлов, баща на пожарникаря Стефан Павлов, също гледа под лупа работата на строителите. „Сватята почина и не дочака да види асфалта. Много от съседите ми, с които години наред пишехме молби до общината за асфалтиране и на улица „Д. Дебелянов”, починаха наскоро. А от асфалта до дома ми на 100 метра по улица ”Д. Дебелянов”, където живея, сигурно ще газя кал до стогодишнината си”, заяви Симеон. Съседът му Иван също е вдовец, бивш военен. Той сподели, че като видял да полагат първия асфалт, се разплакал. Иван сподели: „До моята къща няма да има асфалт, защото съм на ул. „Д. Дебелянов”, тя пък от 50 години не е виждала асфалт. С покойната ми съпруга Галя, покойните ми ортаци Гошо и Катя никога не видяхме асфалт на нашата улица. Синовете на ортаците ми от 20 години са емигранти в Италия. Едва ли ще се върнат”, разплакан сподели бившият военен Иван. На асфалта се зарадва и дядото Митко Шишманов, който е от ромския етнос и прибира от училище всеки следобед с колело внучката си Гери. Той се радва, че гумите на колелото вече няма да газят кал до дома му. „Водя Гери с колелото, за да не иде с кални обувки на училище”,  сподели Шишманов.