Кметът на Бобов дол Елза Величкова: Заставам зад 400-те миньори, които остават без работа, и в Германия закриват рудници, но държавата им помага

Заставам зад миньорите, обяви кметът Елза Величкова (втората от дясно наляво).

Управителят на „Въгледобив” Харалампи Златанов: Затварянето на „Бобов дол” е неизбежно, подземният добив е скъп, част от персонала ще бъде запазен и преустроен на работа

Кметът на Мламолово Георги Александров: Да потърсим помощ от премиера Борисов

Кметът на Големо село Васил Васев: В ТЕЦ „Бобов дол” готвят площадка за боклуци, горят се парцали, първи ще протестираме, затваряме пътя

Местната управа на Бобов дол не е съгласна със закриването на едноименния рудник в града, без да се предложи алтернатива за работата на миньорите.

Няма да позволим това, заяви екскметът Йорданка Каленичкова (вляво)

Това заяви кметът на общината Елза Величкова по повод информацията за затварянето на последния подземен рудник в Бобов дол и съкращаването на още 400 души.

Първи ще протестираме, затваряме пътя, заяви кметът на Големо село Васил Васев.

Бобовдолци са готови да защитят останалото от въгледобива и с протести, разбра се още на срещата, на която присъстваха повечето от общинските съветници начело с председателя Красимир Чаврагански, управителят на „Въгледобив Бобов дол“ Харалампи Златанов, бившата кметица на миньорската община Йорданка Каленичкова, кметове на селата. За да защитят работещите в мината, следващата сряда общинските съветници ще проведат извънредно заседание, на което ще бъде обсъден проблемът.

Присъстващите взеха решение да проведат извънредна сесия на ОбС.

„Общината настоява да се предизвика национален дебат за бъдещото развитие на общините, в които има въгледобивна промишленост. Ръководството на общината е изключително разтревожено от влошаващата се икономическа обстановка в района на Бобов дол. На дневен ред стои алтернативата за нашия град и за нашите деца”, каза говорителят на общината Валери Радлев, който бе водещият на срещата. На спешната сесия ще бъдат поканени народните представители от района, представители на енергийното министерство и правителството, както и населението. Предстои уточняване на мястото и часа на заседанието, на което се очаква да бъде взето решение за следващи действия.

„От мое име, от името на цялата общинска администрация и от името на Общинския съвет изразяваме своето недоумение от освобождаването от работа на 400 миньори и закриването на последния подземен рудник в целия регион. Пред мен като кмет стои открит въпросът какво ще бъде бъдещето на общината, която остава без поминък, и то на хора в творческа и трудоспособна възраст. Питам защо предварително между институциите нямаше диалог, между общината и държавната администрация в лицето на министерствата на енергетиката, на финансите и на труда и социалната политика. Миньорите от затворените рудници и техните семейства създадоха атмосферата и живота в нашата община. Те носеха бита и настроението на хората, на живеещите в града и селата. Това са корави мъже, силни, волеви и работливи. Живеем в една държава, в която политиците нямат визия за бъдещето на райони като нашия. В Европа, в страни като Германия, Чехия – държавата е намерила начина да помогне на освободените миньори чрез нови икономически проекти. Защо нашите управляващи не се интересуват от бъдещето на малките общини в България? Днес заставаме в подкрепа на миньорите и техните семейства. Обръщам се към управляващите политици: господа, помислете за бъдещето не само на община Бобов дол, но и на цяла България“, посочи Величкова. Кметът на миньорския град допълни, че още със заклеването си е поела ангажимент да работи в полза на хората. Елза Величкова обясни, че не е спирала да работи за намирането на нови инвеститори в региона. „Имам няколко срещи и разговора с инвеститори от чужбина, включително и с представители на Търговската камара и на бизнеса в Турция. Бях на обмяна на опит в Германия и Чехия. Черпих опита им, тъй като въгледобивът в световен мащаб се закрива. Тази година се закрива и последната мина в Германия, но хората там имат ясна визия, защото още от 1961 г. са взели решение да закриват рудниците, но там местна и държавна власт вървят ръка за ръка. Миньорите се преквалифицират и в момента, в който се затвори рудникът, ги чакат нови производства. В Чехия е по същия начин. И когато на тези срещи аз казах на мои колеги кметове, че при нас държавата абдикира и че днес се решава, затваря се рудникът и 1000 човека остават на улицата, те не можаха да повярват. Поднасям своите извинения към хората, съкратените и от рудник „Бабино”, и от рудник „Бобов дол”, макар че нямам никаква вина. Извинявам се като кмет”, заяви Величкова.

Попитан кои са причините за предприеманите крайни мерки, водещи до ликвидиране на въгледобива, управителят на „Въгледобив Бобов дол“ Харалампи Златанов отговори: „За никого в общината не е тайна, че подземният добив е един изключително тежък и труден отрасъл, свързан с доста средства, необходими за поддръжката му, рисков е като добив и най-вече скъп като себестойност. Рудник „Бобов дол” е последният не само в общината, но и в цялата страна подземен въгледобивен рудник. Знаете, че всички въгледобивни рудници, които добиваха кафяви въглища по подземен начин, поетапно прекратиха работа. За съжаление това се случва и с рудник „Бобов дол”, въпреки моето нежеление и нежелението на ръководството”, каза Златанов. Управителят подчерта, че себестойността на добиваната продукция значително превишава изкупните цени, на които се реализират въглищата. Отбеляза, че закриването е неизбежно и не са помогнали и мерките по оптимизация – обединение на участъци в дружеството, съкращения на персонала. „Не ми е безразлична съдбата на тези 312 човека, които работят в рудника и съпътстващите звена. Затова се предприемат необходимите стъпки за устройване на част от персонала, както в оставащите да работят поделения – рудник „Христо Ботев” и ЦОФ, където има свободни позиции и ще бъдат пренасочени хора с необходимата квалификация. Проведени са срещи с Бюрото по труда за преквалификация на част от персонала, които имат желание да останат да работят в рудник „Христо Ботев”. В Мини „Открит въгледобив” имат необходимост от 30-40 човека, които също могат да бъдат пренасочени. Прави се всичко необходимо, за да може част от персонала да бъде запазен и преустроен на работа и да се смекчи малко социалното напрежение”, допълни Златанов. Управителят уточни, че дружеството не дължи заплати, включително и за миналата година, с изключение на възнагражденията за м. декември. Призна обече, че има неизплатени заплати преди 2017 г., както и че възнагражденията се изплащат с известно закъснение.

Бившата кметица на общината Йорданка Каленичкова призова за решаване на проблема по интелигентен начин – с преговори.

„Със закриването на въгледобива затваряме и общината, слагаме й прековката, казано по миньорски. Така след време тук и ромите няма да останат, защото няма да има какво да правят, няма да има какво да крадат. Нека всеки да си направи сметката какво е сбъркал и нещата да се променят. Иначе трябва да изселваме населението в Африка, направете списъците за изселване, г-жо Величкова”, заяви Каленичкова. Кметът на с. Мламолово Георги Александров предложи на предстоящото заседание на минипарламента да се излъчи работна група, която да проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, от когото да се иска съдействие. Александров изнесе информация за демографския срив в Мламолово, където за последните 10-11 г. са починали 211 души, а са се родили 5 деца. „Беднотията пристига при нас с „Бърза помощ”, коментира управникът на Мламолово и призова присъстващите да се организират, за да си помогнат.

Много тревожно прозвучаха думите на кмета на Големо село Васил Васев. Васев оповести, че в двора на ТЕЦ  „Бобов дол” се подготвя площадка за складиране на отпадъци, които да се изгарят в централата, както и че в момента там се горят боклуци, тровещи района. „Имам сведения, че боклукът от региона ще се гори в ТЕЦ-а. Там се прави площадка за събиране на отпадъци. Сега там се горят пробно слама и боклуци. Тъй като няма хубави въглища, каквито се доставяха от мините в Бобов дол, в момента се докарват некачествени от „Мариците” и от други места, докарват пепел, смесват я с парцали, с боклуците от ХФК, с тютюн, с това, което се събира на митниците. Изсипват наведнъж по 30 вагона и наоколо става Сахара от праха. Първи ще протестираме в Големо село”, ще затворим пътя, заяви Васев.

Готвените съкращения на работниците в рудник „Бобов дол” започват на 16 юли, ще се извършат поетапно до края на годината. Остава да работи само откритият рудник „Христо Ботев“.