Проф. Вучков (вдясно)

Благоевградско се нарежда на второ място по най-значителен брой намаление на броя на загиналите в катастрофи, каза комисар Бойко Рановски

Действащият Закон за движение по пътищата е приет през 1999 г. и от тогава до сега е променян 77 пъти. Това заяви проф. д-р Веселин Вучков по време на дискусия „Нови правила за движение по пътищата – предизвикателства и решения“ в ЮЗУ, на която той беше модератор. Срещата бе открита от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков. Той отбеляза, че това е поредната дискусия по наболяла и много съществена тема за обществото, която се провежда в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Според Вучков, за да бъде преодоляна непрекъсната промяна на закона, е необходимо да се приеме изцяло нов нормативен акт.

Срещата бе открита от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов представи пред обществеността презентация с основните акценти от трите проектозакона. Той отбеляза, че според него подходът, който са избрали с предварителните обсъждания, е правилен. Ципов подчерта, че след като се съберат мненията на специалистите и експертите в няколко от големите градове в България, чак тогава ще се пристъпи към официалната процедура за обществено обсъждане и съгласуване по реда на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация и обществено обсъждане по реда на Закона за нормативните актове. Част от новостите, които се предлагат, са свързани с управлението на фонда за пътна безопасност, с няколко нови дефиниции на зони за движение по пътищата и споделени зони, които според Ципов в действащото законодателство не са достатъчно подробно регламентирани, поне на ниво закон. „За Министерството на вътрешните работи е изключително важно тези текстове, които предложихме в законопроекта за пътни превозни средства, свързани с търговията на авточасти втора употреба и със сервизната дейност. Това, което предлагаме, е превенция на кражбите и противозаконовите отнемания на моторните превозни средства. Надяваме се с тези текстове да създадем условия за т.нар. превенция, като предвидим регистрационен режим на търговците с авточасти втора употреба“, каза Красимир Ципов.
По време на срещата комисар Бойко Рановски – началник на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“, представи статистика за пътнотранспортните произшествия на територията на област Благоевград за 2017 г. Той отбеляза, че през миналата година са отчетени по-малко пътнотранспортни произшествия, загинали и ранени на територията на Благоевград и областта се нарежда на второ място заедно с област Пловдив по най-значителен брой намаление на броя на загиналите.
„В сферата на пътната безопасност сме на прага на някаква революция с изключително нов подход и нови правила. Тази кардинална промяна е свързана с усилия на цялото общество. Да промениш законодателство в три, четири, пет сфери и десетки подзаконови нормативни актове е един процес, който ще отнеме месеци, но подходът да се обсъждат публично тези неща и да се взима мнението на НПО сектора и на експерти е положителен“, каза председателят на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи Владимир Тодоров.