Кюстендилчета получиха удостоверенията си за 3-ти клас на Рилския манастир, класната Йорданка Чанева: Промушихме се през Провиралото и оставихме желанията си, разказах им за „Козият рог”

Йорданка Чанева връчи свидетелствата в двора на Рилската обител.

С еднодневна екскурзия до Рилския манастир завърши учебната година за третокласниците от ОУ „Проф. Марин Дринов“ в Кюстендил, с класен ръководител Йорданка Чанева.

Пред гроба на Неофит Рилски

Момичета и момчета от 3-ти “в” клас и техните родители се потопиха в Рилската света обител. Преди емоционалното изживяване всички ученици получиха подарък от своята учителка по зелена шапка, а самото приключение нарекоха “Пътешествие на зелените шапки”.

Всички дриновци се промушиха през Провиралото.

Първата спирка бе пред вратите на Националния музей в двора на манастира. Преди да го посетят, класната връчи на своите възпитаници удостоверенията за завършен 3-ти клас. След емоционалното тържество групата посети гроба на св. Иван Рилски, както и гроба на Неофит Рилски до църквата на Рилския манастир. Всички деца се промушиха през Провиралото. Те се качиха на Хрельовата кула, запалиха свещичка за здраве, посетиха и Аязмото, където си написаха желанията на листчета и ги сложиха в скалите.

Изключително вълнуваща бе състоялата се викторина на Кирилова поляна. Момчетата и момичетата бяха изненадани приятно с още един подарък, увит на руло, който съдържаше късметчета, бонбони и въпрос, на който да отговарят. Последваха много игри на открито преди обратния път към Кюстендил.

“Посещението на Рилския манастир с мои ученици е традиция от много години. Старая се през четирите години, в които са при мен, да научат не само много неща от българската история, но и да посетят такива светини, каквото е Рилската. По време на пътя им разказвах за Кюстендил, селищата и забележителностите по пътя. За съжаление на връщане не успяха да разгледат метоха “Орлица”, тъй като бе затворен. Казах им, че през 1469 г. там са пренощували мощите на Йоан Рилски, пренасяни от Търново в манастира, както и че там са снимани сцени за един от най-добрите български филми – „Козият рог”. Децата останаха много доволни и щастливи от преживяното и наученото”, сподели Йорданка Чанева.

Със сувенири за спомен и много нови познания младите дриновци похапнаха сладолед в Рила, преди да се приберат у дома за дългата лятна ваканция.