България е трета в ЕС по брой измами с еврофондове, разкрити от ОЛАФ

В 41 % от случаите, предадени от Брюксел в София, се стига до присъди

 

България, Румъния и Унгария са държавите от ЕС с най-много разкрити измами от звеното към Европейската комисия за разследване на измамите с европари – ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите). Това става ясно от годишния отчет на структурата за 2017 г., разпространен в сряда.

За петгодишния период между 2013 г. и 2017 г. службата ОЛАФ е приключила 43 разследвания за България с препоръка за възстановяване на средства по проекти, получили пари от еврофондовете – структурните, инвестиционните и земеделските. Това е сравнително висок брой разследвания и поставя България на трета позицията в негативната класация. На първо място е Румъния – 107 разследвания с препоръка за връщане на пари, следвана от Унгария – 49.

Много от държавите в ЕС имат единични разследвания, приключили с препоръки, а Швеция, Люксембург, Ирландия, Финландия, Естония, Дания, Кипър – нула броя. Хърватия, Белгия, Латвия, Малта, Словения са с по едно подобно разследване. За Германия са отчетени 7 разследвания, за Франция – 8, за Испания и Великобритания – по 5. По-голям брой случаи са отчетени за Гърция, Италия, Полша и Словакия.

Не става ясно дали броят на разследванията се дължи на по-голямо внимание към определени държави от страна на европейската служба или по-голям брой получени сигнали.

За България е препоръчано възстановяване на около 0.54% от плащанията, което е приблизително на средното ниво за ЕС, което е 0.43%.

Прави впечатление, че българските институции между 2013 и 2017 г. сами са декларирали сравнително нисък брой нарушения, независимо от това дали са били с цел измама или просто грешки. Страната е обявила пред европейските служби 904 нарушения, докато Румъния е декларирала 5 759 случая, Гърция – 2 251, Чехия – 3 480, Словакия – 1 672. За сравнение Германия е декларирала сама 1 771 нередности с еврофондове на своя територия, а Франция – 1 240. Испания е абсолютен рекордьор по този показател с 11 161 обявления.

Около 42% от случаите, предадени от ОЛАФ на националните власти, стигат до присъди за периода 2010 – 2017 г., сочи още докладът. За България процентът е 41%, а за Румъния – 33%. В Германия до присъди се е стигнало само в 21% от случаите, а в Литва – 67%.

В доклада на ОЛАФ е представена и статистика с разследванията на звеното на случаи на измами с мита върху износа, тъй като това е един от източниците на средства за европейския бюджет. В тази класация България стои доста по-добре. Разследванията, завършили с препоръки, са 16, което е сравнително малък брой и доста под този за големите държави като Германия – 35 случая, и Франция – 24. За Холандия се отчитат 48 случая, за Италия – 31, за Румъния – 27.

Специално по отношение на митата в доклада на ОЛАФ е разказан български случай за разкрити нарушения в Агенция “Митници”. Българското ведомство обаче по собствена инициатива е предало случая на разследващите в Брюксел.