Благоприятни са лабораторните анализи на кравата Пенка, съобщи БАБХ, животното остава под карантина

Съдбата на кравата Пенка предизвика емоционални, но и трезви коментари в Европа

Досегашните лабораторни анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са благоприятни, съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Животното се изследва за вируси, чието отхвърляне е важно, за да се предотврати появата на икономически опасни болести като син език, заразен нодуларен дерматит и др.

Окончателните резултати ще излязат в понеделник, като животното остава под карантина.

До края на седмицата ще продължат и срещите на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност. По тази тема разговори е имало и с експерти от Македония.

Отделилата се от стадото си крава Пенка е живяла две седмици на сръбска територия, преди да се завърне у нас. Казусът стигна до европейските институции заради директивите, които третират животното като незаконен внос през границата от държава, която не е член на съюза.

“Пенка е върната на България и местните служби са отговорни за нейното здраве и за сигурността на хората. Не искам да създавам паника покрай Пенка”, заяви вчера Ана-Кайса Итконен, говорител на ЕК.

“Не съм наясно какви решения могат да вземат българските служби, тъй като тестовете, които трябват да бъдат направени на Пенка, още не са завършени”, добави тя.

Съдбата на кравата вълнува много хора в Европа. Вчера и прочутият музикант сър Пол Макартни се включи в кампанията за спасяване на животното.

“Ще бъде хубаво тази бременна крава да получи помилване. Не е сторила нищо лошо”, пише в пост на звездата от “Бийтълс” с линк към петицията за Пенка, подета от британски депутат.