Тръмп се оттегли от общото споразумение с Г-7. Ние сме касичката, която ограбват. Това свършва, заяви той

Ръководителите на страните от Г-7 от Европа не стигнаха до споразумение с Тръмп.

Лидерите на 7-те най-развити държави от Г-7 не успяха да изгладят различията в търговския спор със САЩ, който ги доведе до ръба на търговска война, а американският президент си тръгна по-рано, за да замине за Сингапур за среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде AFP.

Американският президент предупреди останалите лидери, че “измамата е разкрита“ по отношение на търговските практики на техните страни към САЩ. Доналд Тръмп обяви, че е постигнал значителен прогрес, успявайки да убеди лидерите на другите страни, че търговията между тях и САЩ трябва да бъде по-балансирана.

“Предполагам, че те ще се върнат към белите дъски и ще проверят нещата отново“, каза Тръмп, визирайки плановете на другите страни да въведат реципрочни търговски мита срещу САЩ, които могат да ги лишат от достъпа до американския пазар.

На срещата американският президент предложи страните от Г-7 да установят правила за свободна търговия помежду си без мита и бариери. Утопичната идея на Доналд Тръмп бе приета със скептицизъм от останалите участници в срещата, а високопоставен европейски представител каза, че това би било скок към един напълно нов свят.

Френският президент Макрон например посочи, че Франция има отворени граници с Великобритания и Германия съгласно европейското законодателство и има търговски дефицит и с двете страни – далеч от визията на Доналд Тръмп за балансирана реципрочна търговия. На тръгване американският президент предупреди:

“Ние се обръщаме към всички страни“, говорейки за големите съществуващи търговски бариери и мита пред американския износ по света. “Това ще спре. Или ние ще спрем да търгуваме с тях. И това ще е много печеливш отговор, ако го направим“.

“Ако те отговорят с реципрочни мерки, ще сгрешат“, предупреди той, като напомни, че САЩ имат много по-малко какво да губят от техните партньори, ако световната търговия се затрудни. „Ние ще спечелим тази война хиляда пъти“, закани се президентът.

“Те нямат избор. Ще бъда честен с вас, те нямат избор“, заяви в типичния си стил Тръмп пред репортери по време на пресконференция, добавяйки, че компании и работни места са напуснали САЩ, за да избягат от търговските бариери, наложени отвън. “Ще поправим тази ситуация. А ако не се поправи, тогава няма да се занимаваме с тези страни. Ние сме банковата касичка, която всички ограбват. Това приключва“, добави Тръмп.

Той също предупреди страните, опитващи се да отвърнат на митата за стомана и алуминий, добавяйки, че ще продължи да преследва подобни търговски мерки, докато другите държави отстъпят и се съгласят на „справедливи“ търговски сделки със САЩ.

“Европейският съюз е брутален към САЩ. И те разбират това. Те го знаят. Когато им го казвам, те ми се усмихват”, заяви Тръмп. “Те не могат да повярват, че им се размина. Канада не може да повярва, че й се размина. Мексико – имаме търговски дефицит от 100 милиарда с Мексико и това не включва всичките наркотици, които влизат от там“, продължи той. Запитан за състоянието на отношенията на САЩ с останалите членки на Г-7, Тръмп настоя, че те не са били по-добри. “Нивото на отношенията e 10 (по десетобалната система). Ангела, Еманюел, Джъстин. Бих казал, че отношенията ни са 10“, заяви той.

Лидерите на държавите от Г-7 ще акцентират върху значението на очертана от правила търговия, но въпреки това ще продължи да има различия между Европа и САЩ по въпроса, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел, предава Reuters.

“За нас беше важно, че имаме ангажимент към търговски ред, базиран върху правила и че продължаваме да се борим срещу протекционизма, както и че желаем да реформираме Световната търговска организация“, заяви Меркел пред репортери след разговорите между лидерите от Г-7 в Квебек. Тя добави, че има широко съгласие сред лидерите, че митата и други търговски бариери трябва да бъдат ограничени. “Това са съвместно споделени принципи, въпреки че капаните се намират в детайлите“, заяви тя.

“Доналд Тръмп на световната сцена, ден 1: Идва късно, напуска рано, обиди домакина, отчужди съюзниците”, така големият американски тв канал NBC обобщи критично изявата на президента в Канада въпреки бомбастичните му изявления пред медиите.

Страните участнички след срещата на върха на Г-7 в Канада издадоха съвместно изявление, обещавайки да се борят срещу протекционизма и да следват установените търговски правила въпреки ясните различия между САЩ и техните колеги от останалите страни.

Доналд Тръмп се оттегля от общото комюнике на Г-7, написа британският вестник The independent. Американският президент пък писа в социалната мрежа „Туитър“ следното гневно съобщение:

“Въз основа на фалшивите изявления на Джъстин по време на неговата пресконференция и факта, че Канада налага огромни тарифи на американските ни фермери, работници и компании, съм инструктирал американските ни представители да не подкрепят комюникето”.