Бракониерството на яз. „Пчелина” сведено до минимум, правят огледи с нова термокамера

Ирена Соколова: Направено е геодезическо заснемане на водоема, чрез което ще бъде разграничен сервитутът от водната площ

Работна среща, свързана с проблемите по незаконния улов на риба и сервитута на язовир “Пчелина”, намиращ се на територията на община Ковачевци, се проведе в Областна администрация-Перник.

В хода на заседанието бяха изнесени данни, според които към днешна дата бракониерството на територията на яз. „Пчелина” е сведено до минимум. Добрите резултати са налице, след като от ноември миналата година има постоянен контрол и охрана на съоръжението от страна на доброволното формирование към Централната рибноопазваща организация (ЦРОО), клон Перник. Закупена е нова термокамера и се правят постоянни дневни огледи и обходи. ОДМВР – Перник също активно съдейства при акциите по залавянето на извършители на незаконната дейност. От началото на тази година до днес е заловен само един бракониер, отчетоха от ЦРОО-Перник. Присъстващите заявиха, че трябва да има контрол и мониторинг по отношение поддържане нивото на водоема. Скоро предстои и неговото зарибяване с 1 тон зарибител (дребни шарани), което ще е най-мащабното от построяването му.

По време на срещата беше засегнат и проблемът, касаещ липсата на сервитут на язовира. Той обаче не е единственото хидротехническо съоръжение без такъв в България. Бреговата му ивица има възстановени имоти на частни лица, а сервитутът му, който де юре е факт, не отговаря на действителното състояние. Решението, според експертите, е да бъде направено геодезическо заснемане на водоема и прилежащите терени, чрез което ще бъде разграничен сервитутът от водната площ. “Пчелина” е и единственият държавен водоем в страната, на който се събират такси за паркинг.

След срещата областният управител Ирена Соколова заяви още, че ще настоява за изработването на нов, актуален сервитут и ще предприеме всички мерки, които правомощията й позволяват.