Зам.-министър Ал. Манолев от Сандански, след като договори бизнес форум с Лондонската фондова борса у нас: Имах страхотни студентски години в UCL, радвам се, че в Лондон има много успели българи

Александър Манолев

В България ще бъде организиран бизнес форум с участието на Лондонската фондова борса. За това се договориха зам. икономическият министър Александър Манолев от Сандански и Никил Рати, изпълнителен директор на финансовата организация. Двамата участваха в дискусия с ръководството на борсата, в рамките на която бяха представени възможностите за инвестиции в страната ни.

Това е първо посещение на представител на изпълнителната власт на България в централата на борсата в английската столица, стана ясно по време на разговора, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката. „В момента подготвяме ваучерна схема с безвъзмездно финансиране, което да подкрепя компании да излязат на Българската фондова борса“, обясни Манолев. Той подчерта, че в тези усилия ще е много ценна експертната помощ на Лондонската фондова борса. Той представи и възможностите за инвестиции в България пред специализирания телевизионен канал на Лондонската фондова борса, който достига до над 200 хиляди компании и служители.

„Много пъти съм бил в Лондон, но никога не съм намирал време да отида до мястото, на което преминаха 4 години от живота ми – University College of London. Но сега успях да го направя. Посетих не само учебния център, но и общежитията, в които съм живял. Толкова спомени и много носталгия”, сподели Александър Манолев след деловите си ангажименти в британската столица. Той коментира още: „Казват, че студентските години са най-хубави. Не съм сигурен дали при мен беше така. Беше трудно. Тогава си мислех, че единственото, което искам, е да се дипломирам по-бързо. От позицията на 15 години по-късно със сигурност мога да кажа, че беше страхотно и че ми липсва. Толкова много деца заминават всяка година да учат на Острова. Надявам се повече от тях да се връщат в страната ни, а тези, които изберат да останат, да се реализират успешно. Всъщност едно от най-позитивните ми впечатления от срещите в Лондон бе, че на всяка от тях имаше поне един българин. Дори в Лондонското сити, Bloomberg, Лондонската фондова борса, Европейската банка за възстановяване и развитие – навсякъде. А това са водещи институции в световен мащаб, което показва, че тези наши сънародници са успели в конкуренция с хиляди други. Нещо, което заслужава големи поздравления”, каза Манолев.