Лидерът на СБУ Янка Такева на конференция в курорта Паничище: Заплатите на учителите се увеличават от Нова година, минималната стана 920 лв. 

Зам.-министър Таня Михайлова присъства на форума.

Заплатите на учителите ще бъдат увеличени след Нова година. Това съобщи председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева в курорта Паничище, където в момента се провежда конференция на тема „Ролята на образованието за развитието на икономиката в община Бобов дол”. Сред присъстващите на срещата са зам.-министър Таня Михайлова, кметът на миньорската община Елза Величкова, представители на синдиката от региона.

Ученици от ОУ „Н. Вапцаров” поздравиха присъстващите на конференцията.

„Тази сутрин с министъра на образованието подписахме новия Колективен трудов договор, съгласно който минималната работна заплата за учителите става 920 лв. Минималната работна заплата на старши учител се увеличава на 955 лв.”, каза Такева. Увеличават се и лекторските, както и другите плащания на педагозите. Конференцията се организира от екип на кмета на общината Елза Величкова и местната структура на СБУ, оглавявана от председателя Рангел Стоянов, във връзка с утежняващото се икономическо положение на общината заради предстоящото закриване на последния подземен рудник „Бобов дол” и съкращаването на 400 миньори. Срещата бе открита с изпълнения на вокална група от училище „Никола Вапцаров” в Бобов дол. Конференцията продължава.