Подалият оставка социален министър Бисер Петков: На 400-те съкратени миньори от Бобов дол ще бъдат предложени нови работни места

Кметът Елза Величкова на срещата за бъдещето на съкратените миньори

Изпълнителният директор на „Въгледобив”-Бобов дол Харалампи Златанов: Обезщетенията ще бъдат изплатени в срок

Кметът Елза Величкова: Има договореност с белгийска фирма, която да наеме 300-400 души от мъжката работна ръка

 

На 400-те миньори, които ще бъдат съкратени в Бобов дол, ще бъде предложена работа. Вариант е и преквалификация, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, малко преди да подаде оставка. „Поетапно ще бъде закрит последният подземен рудник за добив на въглища в Бобов дол и така 400 миньори ще останат без работа.

Бисер Петков

Заради законодателни промени много от миньорите няма да могат да се пенсионират веднага. По думите на Петков ще трябва да се търсят алтернативни работни места. На всеки ще бъде предложена подходяща квалификация и работа, а за миньорите, отговарящи на условията за пенсиониране, вероятно ще могат да упражнят правото си на пенсия”, заяви Петков. Част от съкратените миньори ще получат нови работни места, увери и омбудсманът Мая Манолова, която имаше среща с кмета на Бобов дол Елза Величкова и с миньорите. Тя каза, че големи фирми вече са проявили интерес да наемат съкратени срещу добро заплащане. Предложението е миньорите да се пенсионират на 45-годишна възраст при определен трудов стаж, стана ясно на среща между Манолова с миньори от рудник „Бобов дол”, които предстои да бъдат съкратени.

 

Изпълнителният директор на „Въгледобив”-Бобов дол Харалампи Златанов увери, че обезщетенията на съкратените миньори ще бъдат изплатени в срок. Миньорите са получили подкрепа и от кмета на града Елза Величкова, която обясни, че има договореност с белгийска фирма, която да наеме 300-400 души от мъжката работна ръка. Общинската управа на Бобов дол се обяви категорично против съкращенията и ликвидирането на отрасъла.

Част от миньорите, които ще бъдат съкратени.

Бюрото по труда обяви, че съкращенията на миньорите започват от средата на месец юли.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов също участва в работната среща с ръководството на “Въгледобив Бобов дол” ЕООД. Николов обясни, че към момента 230 са свободните работни места на територията на бюрата по труда в Дупница и Кюстендил, подходящи за лицата, които ще бъдат съкратени. Агенцията по заетостта има план за действие, който цели минимизиране на щетите. В него влиза организиране на ежедневни срещи на място във “Въгледобив Бобов дол” ЕООД.

Драгомир Николов обясни, че планът включва и пренасочване към нови работни места, без да бъде прекъсвана трудовата заетост на съкратените миньори.