Сигнал до в. „Вяра”: Служители на Агенция „Митници”: Открихме разминаване в декларираното имущество на директора Г. Костов, 2-та му апартамента се смалиха, продал ли е гора от 8000 дка?

Георги Костов

Драстични разминавания има в декларираното имущество от Георги Костов при всъпването му в длъжност като директор на Агенция „Митници” и при освобождаването му преди това като главен секретар на МВР. Това твърдят в сигнал до вестник „Вяра” служители на АМ. Припомняме, Георги Костов оглавяваше и ОД на МВР в Благоевград. Ето какво написаха в писмо до редакцията служители на Агенция „Митници”: „Двете декларации са публични по закон, достъпни са на сайта на Сметната палата, в раздел „Регистър на лица, заемащи висши държавни длъжности” и в тях може да се видят следните притесняващи данни:

– При встъпване в длъжност директор на АМ Г. Костов е декларирал притежавани гори в с.Спанчевци, община Вършец, с площ 9 дка, а при освобождаване от длъжност главен секретар на МВР той притежава гори в с.Спанчевци, община Вършец, с площ 8342 дка. Вероятно горите с площ над 8000 дка са продадени от бившия главен секретар, но той не е декларирал подобни парични постъпления в декларацията при постъпване в АМ.

– При освобождаване от длъжност главен секретар на МВР Георги Костов има апартамент в София с площ 84 кв.м, придобит 2005-а, а същият апартамент при встъпване в длъжност директор на АМ е деклариран с площ 68 кв.м.

Подобно е положението и с втория апартамент на Георги Костов: при освобождаване от длъжност главен секретар на МВР Георги Костов има втори апартамент в София с площ 70 кв.м, придобит 2006-а, като същият апартамент при встъпване в длъжност директор на АМ е деклариран с площ 63 кв.м.

Буди притеснения и фактът, че Георги Костов подава декларация за освобождаването като главен секретар на МВР на 22.05.2017-а, вече след като е назначен на поста директор на митниците. Освобождават го от поста главен секретар на МВР 3 месеца по-рано – през февруари. Законът изисква декларация да се подаде в едномесечен срок от освобождаването. Неточност в датите има и в декларацията при всъпване в длъжност като директор на АМ: Георги Костов посочва дата на встъпване 11 март 2017 г., а той е назначен в началото на май същата година.

Време е прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да проверят разминаванията в декларациите на Георги Костов. До 8-и този месец всички държавни служители, независимо от ранга си, трябва да подадат спешно декларации поради промени в законодателството и служителите на АМ се питат какво ще декларира Георги Костов сега?, пише в писмото на служители.

Разгледайте изпратените от служители на АМ линкове с декларациите на Костов на сайта ни.

 

Декларация Георги Костов при напускане на МВР

http://register.bulnao.government.bg/2017/894829AE-2475-4830-9EFA-C8A2A5608C2D86875.xml

 

Декларация Георги Костов при постъпване в Агенция „Митници”

http://register.bulnao.government.bg/2017/894829AE-2475-4830-9EFA-C8A2A5608C2D86876.xml