Разширяват гробищните паркове в Перник и кв. «Църква», местата са изчерпани

Вяра Церовска

Решение за разширението на централния гробищен парк на Перник и този в квартал «Църква» трябва да вземат общинските съветници на предстоящото заседание по докладна, внесена от кмета Вяра Церовска. Капацитетът на гробището в областния град е изчерпан и в началото на годината свободните места там са били двадесетина и са били в труднодостъпни терени. Разширението ще стане след отчуждаване на седем имота от кадастралната карта на Перник и още 2 от землището на село Дивотино, с общ размер 48 824 кв. метра.

За да се реализира то, Общинският съвет трябва да разреши изработването на подробен устройствен план за провеждане на процедура по промяна предназначението на определената земеделска земя за неземеделски нужди. С предварителния проект на Общ устройствен план се предлага разширението на гробищния парк във всички посоки. Предварителният проект е приет от общински експертен съвет, проведено е обществено обсъждане и е съгласуван със заинтересованите ведомства и организации. Екологичната оценка към проекта е разгледана от РИОСВ и е издадено положително становище, се казва в докладната на градоначалника.

Аналогична е процедурата, касаеща разширението и на гробищния парк в квартал «Църква», чийто капацитет също е изчерпан. Там също ще има отчуждаване на имоти и промяна на статута на земята, с цел да се превърне в гробище.