ВАС решава съдбата на незаконната такса смет, определена от ОбС-Самоков, Илия Масларски, Константин Панев, Анджелино Димитров: В депото няма кантар, колите не са оборудвани

Константин Панев

Делото срещу незаконния начин за определяне такса битови отпадъци в община Самоков продължава. То е образувано по жалба на петима самоковци – Илия Масларски, Константин Панев, Анджелино Димитров, Димитър Стойчев и Христо Рътаров. Те атакуваха пред Административен съд – София-област Наредбата на Общински съвет-Самоков за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината. В жалбата си те посочват, че начинът на определяне на такса битови отпадъци за жилищните и вилните имоти на гражданите пропорционално на данъчната оценка противоречи на чл. 67, алинеи 1 и 2 от Закона за местните данъци и такси. Жалбоподателите изтъкват, че общинските съветници са били длъжни да изготвят напълно нова методика за определяне в левове на таксата смет – според количеството на битовите отпадъци. Будните ни съграждани посочват също така, че не е спазена и процедурата за приемането на наредбата. В края на месец март Административен съд – София-област реши – ОТМЕНЯ чл. 17, ал.1, т.1 от Наредба №12 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Самоков, приета от Общински съвет –Самоков с решение №1099 по протокол №31/15.12.2005 г. като незаконосъобразна. В публикацията ни „Съдът реши – начинът за определяне на такса смет за жилищни и вилни имоти в община Самоков е незаконен“ от 4 април 2018 година сме посочили и част от мотивите на магистратите. Общинското ръководство обжалва решението пред Върховния административен съд. Адв. Екатерина Вададжийска и адв. Мая Христева, в качеството си на пълномощници на председателя на Общински съвет-Самоков Силвия Стойчева, внесоха касационна жалба в съда, твърдейки, че приетата от Общински съвет-Самоков Наредба за определяне на таксата е законосъобразна, както и че е спазена процедурата. В писмен отговор на касационната жалба на общината пред съда Илия Масларски, Константин Панев, Анджелино Димитров, Димитър Стойчев и Христо Рътаров изтъкват: въпреки неизменното финансово обгрижване, в депото няма изграден кантар, сметосъбиращите коли нямали уреди за измерване на количеството събран отпадък. По всичко личи, че десетте милиона лева (7,4 млн. от тях са от Европейския фонд за регионално развитие) са недостатъчни за закупуване на технически и измервателни средства, за чекирането на „Бобрите“, за закупуване на пликове, за организиране и извършване на необходимия контрол. Гражданите посочват отново и че процедурата по приемане на наредбата не е спазена.

Илия Масларски, Константин Панев, Анджелино Димитров, Димитър Стойчев и Христо Рътаров от своя страна също са внесли пред Върховния административен съд касационна жалба, с която настояват делото да бъде върнато за ново разглеждане, при което да бъде извършена цялостна съдебна проверка на фактите и обстоятелствата и цялата наредба на Общински съвет-Самоков за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината да бъде прогласена за нищожна. Решението на Върховния административен съд ще реши съдбата на наредбата и произтичащите от това последици за гражданите на община Самоков относно размера и реда на заплащане на такса битови отпадъци.