Самоковци: Кръстовищата са буренясали и създават риск от катастрофи, кога кметът Вл. Георгиев ще сколаса да изчисти незаконното бунище на околовръстния път?

Отговорникът на Районна пътна служба Огнян Атанасов: Една бригада коси, ръчно ще бъдат отстранени тревите около знаците

Кръстовищата в Самоков са потънали в треви и буренаци и създават предпоставки за катастрофи заради липсата на видимост, сигнализираха граждани на община Самоков и шофьори.

Владимир Георгиев

„Всички кръстовища в Самоков и по околовръстен път – над жк “Самоково“, северната дъга посока Ихтиман, ул. “Македония“ и други са опасно затревени. Настояваме тези опасни участъци да бъдат обезопасени и окосени”, коментират хората. „Около околовръстния път Самоков-Ихтиман, освен че не е окосено, има и огромни ридове от сметища, пръснати на най- неочакваните места.

Ангажиментът и контролът да се ликвидират е на общинска администрация”, заявяват местни жители. По този повод хората от село Драгушиново организираха подписка, подкрепена от 300 човека, която ще бъде внесена до кмета Владимир Георгиев. „Писали сме писма и до различни институции, до РИОСВ, от там разбрахме, че са съставили  протокол до кмета Георгиев да се ликвидира незаконното сметище в рамките на един месец.

Отмина това време, нищо не се направи. Разбираме, че в отговор от общината са подали писмо до РИОСВ за отлагане на срока за почистването на терена, защото теренът бил голям. Пълен парадокс! Нарушителите в този район в повечето случаи са от ромския квартал. Пълнят каруците и безнаказано изсипват, където им падне. Любопитен е фактът колко акта са съставени на нарушителите по силата на своите длъжностни характеристики от служителите от „Екологията“ в общината? Има специална наредба за регистриране на превозните средства с животинска тяга. Има ли една каруца в общината такава регистрирана, ако има регистрирани, контролът ще е по-голям”, коментират хората в селото.

„Непочистен от високи треви е и околовръстният път по северната дъга от „Софийско шосе“ посока Ихтиман. Огромните дървета, храстите не са изрязани, не се поддържат и затрудняват също видимостта. Освен всичко има и много боклуци, които образуват огромни ридове и също пречат на видимостта“, споделят граждани.

В тази връзка отговорникът на Районна пътна служба-Самоков Огнян Атанасов увери наш екип, че до края на следващата седмица тревите ще бъдат изрязани. Атанасов сподели още, че в момента екип почиства участъка Самоков-София.

 „Една бригада коси. Ръчно ще бъдат отстранени тревите около пътни знаци и мантинели, а в началото на следващата седмица поетапно ще бъдат почистени и главните пътища в района на Самоков“, увери Атанасов. Той заяви, че до момента няма станали ПТП-та заради буйната растителност.

През миналата година обаче на кръстовището Самоков за Говедарци посока околовръстен път Боровец станаха катастрофи заради липса на видимост, имаше и ранени.