Атина и Скопие се договориха: Северна Македония

Алексис Ципрас и Зоран Заев

Премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев са се договорили за новото име на Македония и до края на седмицата трябва да подпишат договор, с който официално да решат продължилия десетилетия спор.

Според гръцките и македонските медии името е Северна Македония, но около решението все още има много неизвестни.

Според наличната досега информация е възможно споразумението да бъде подписано още тази събота в Преспа.

“Днес скопският проблем приключи”, “Северна Македония е договореното име”, пишат гръцки медии, цитирани от БГНЕС.

Гръцкият външен министър Никос Коциас каза, че все още има да се доуточняват детайли.

Според кореспондента на МИА в Атина, след като бъде договорено окончателно споразумението, гръцкият министър-председател се очаква да информира първо президента на страната, а след това и лидерите на политическите партии.

Управляващите и в двете страни обаче са изправени пред вътрешни пречки да решат спора. Опозицията в Гърция не приема включването на думата “Македония” под каквато и да било форма в новото има и готви масови протести.

Подобни демонстрации се проведоха и в Скопие. Според опозиционната ВМРО – ДПМНЕ правителството на премиера Зоран Заев е некомпетентно, съсипало е икономиката, понижило е заплатите и пенсиите и е навредило на националните интереси, преговаряйки с Гърция за възможно ново име на страната.

Лидерът на гръцката опозиционна партия “Нова демокрация“ Йоргос Кумуцакос каза, че ще поиска изслушване в парламента преди да се подпише договорът.

Кумуцакос каза, че преди Преспа и преди каквото и да било решение или споразумение, е необходимо да се информират и парламентът, и гражданите.

“Ципрас не е политически легитимен да задължи страната. Искаме спешно дебат в парламента, за да може гръцкият народ да разбере, преди да се обвърже, какво съдържа договора“, каза Кумуцакос.

Ципрас не управлява с мнозинство, а коалиционният му партньор – националистическата партия “Независими гърци” (АНЕЛ) на министъра на отбраната Панос Каменос е срещу име с термина “Македония”.

Македонският президент Георге Иванов също даде индикации, че може да не подпише договора, а опозиционната ВМРО – ДПМНЕ организира протести.

“Президентът смята, че е несериозно и безотговорно въпросът за името, който е изключително важен за всички граждани на Република Македония, и наложените относно това технически изисквания, да се решават по телефона и чрез лично споразумение между премиерите на двете държави”, заявиха от кабинета на Георге Иванов.