Борисов оставка не приема: Бисер Петков остава министър

Премиерът обаче чака разбирателство с майките на деца с увреждания

 

Премиерът Бойко Борисов няма да приеме оставката на социалния министър Бисер Петков, съобщи министър-председателят от Турция.
“Казах му сутринта на Бисер Петков да отива на работа, да си продължава дейността”, допълни той.
Щом това е министърът, който им харесва, отхвърлям оставката. Оставям го министър. Ще продължават ли палатковите лагери да стоят?, запита премиерът.
Оставката е пред мен, винаги мога да я задействам, добави той.
“Бисер Петков се справя добре, човека, но факт е, че в тази сфера има палатков след палатков лагер – не мога да го гледам това. При положение че от 2016 година с толкова много повече пари от бюджета са дадени”, добави премиерът.
Не му давам срок, ще видим в следващите дни, отчете още Борисов.
В понеделник следобед Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. В разговор с премиера министър Петков заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.
През последните дни родители на деца с увреждания в няколко града в страната излязоха на протест срещу действащата социална политика. Основното искане на родителите е нов закон за децата и лицата с увреждания в България.
Протестиращите настояват и за спазване на Конвенцията за правата на хората с увреждания и за създаване на електронен регистър.
Родителите издигнаха и палатков лагер пред парламента под надслов “Системата ги убива”.
Не за пръв път премиерът Бойко Борисов отказва да приеме оставка на министър от третия си кабинет.
Такъв случай вече имаше с Теменужка Петкова. В края на февруари тя обяви, че напуска поста министър на енергетиката, за да разсее категорично съмненията, че има нещо общо със сделката за продажбата на ЧЕЗ.
Тогава Петкова призна, че познава собствениците на пазарджишката семейна фирма “Инерком груп”, която придобива ЧЕЗ. Борисов първоначално коментира, че лично е посъветвал Петкова да си подаде оставката, а след това реши да не я приема.
Така тя остана на поста си.