Работници ремонтират фасадата на новото крило на Рилския манастир

Работници ремонтират фасадата на новото крило на Рилския манастир. Реставрацията се извършва след ремонта на покрива на крилото, на което се намира Самоковската порта. На покрива бяха поставени нови керемиди „Брамак”, ремонтираха се и комините, които бяха измазани и боядисани с бяла боя, обясниха манастирски служители. Ремонтът се извършва със средства на най-големия манастир в страната, определян е като най-святото място за поклонение на българите. Строителите бяха по скелетата и в последната събота, когато в обителта беше пълно с посетители, а времето – доста горещо.

Преди дни в гр. Рила пък стартира реставрацията на стенописите в средновековната черква „Св. Архангел Михаил”. Реставрацията се извършва по проект на община Рила и македонската община Пробищип по Програмата за трансгранично сътрудничество. Проектът е на обща стойност 498 301,66 евро, 223 679,21 евро от които за община Рила. Уникалните стенописи се възстановяват от специалисти от Великотърновския университет. Ръководител на екипа е преподавателят в катедра “Църковни изкуства” доц. д-р Миглена Прашкова. Стенописите в храма „Св. Архангел Михаил” са изографисани върху няколко архитектурно-църковни пласта, натрупани през вековете, има и мазилка от римско време.

Според специалистите черквата е уникална. Безценни са не само стенописите, но и иконостасът, изграден в началото на 20-и в., иконите, монтирани върху него, са от последната четвърт на 19-и век. Впечатляващи са изображенията на св. Григорий Богослов и св. Василий Велики в цял ръст, разположени в северната половина на нишата на апсидата.