България защити пред Европарламента Истанбулската конвенция, ЕК: Целта е защитата на жените от насилие – нищо друго

България бе остро порицана от всички политически групи (с едно-единствено изключение) в Европейския парламент за отказа си да ратифицира Инстанбулската конвенция, която защитава жените от насилие. Единствено крайните популисти похвалиха София за решението й да се откаже от международния документ.

На този фон голямо впечатление направи българският заместник-министър на външните работи Моника Панайотова, която дръпна реч в защита на конвенцията от името на българското председателство на Съвета на ЕС. Представителят на българското председателство говори за документа пред ЕП, сякаш не знае какво се случи в София само преди три месеца.

В края на миналата година правителството предложи Народното събрание да ратифицира конвенцията. Националистите от “Обединени патриоти” обаче започнаха кампания, включително с фалшиви аргументи, срещу конвенцията. Обществото бе засипано с предупреждения, че Истанбулската конвенция ще доведе до легализиране на гей браковете, има риск от внос на травестити от Иран и други измислици.

В кампанията срещу конвенцията се включиха президентът и всички парламентарни партии без ГЕРБ, като особено активни бяха българските социалисти и тяхната лидерка Корнелия Нинова.

В крайна сметка ГЕРБ се отказа и изтегли документа, а в момента казусът е оставен в ръцете на Конституционния съд.

Европейският парламент обсъди днес въпроса с Истанбулската конвенция по повод навършването на една година от подписването на документа от институциите и държавите в ЕС.

Пред депутатите в Страсбург Моника Панайотова посочи, че борбата с всяка форма на насилие срещу жените е в същината на уважението към основните права.

“Тези престъпления нямат място в ЕС. Конвенцията е рамка срещу домашното насилие и насилието срещу жените. Тя е средство срещу всякакво насилие над жени, за защита на жертвите и за преследване на насилниците”, каза Панайотова, цитирана от БТА.

По нейните думи конвенцията допринася за равенство между мъжете и жените. “Съветът на ЕС насърчава ратификацията на документа”, каза зам.-министърката. Тя дори цитира данни от проучване в ЕС за насилието над жените от 2014 г., според което 33 на сто от европейките, навършили 15 години, са били подлагани на физическо или сексуално насилие. Всяка втора жена в ЕС е била жертва на някакъв вид сексуално посегателство.

“Насилието срещу европейските жени струва 109 милиарда евро на година, всеки от нас трябва да участва в борбата с тази несправедливост”, обяви българката.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс засегна проблема с фалшивите новини, които избуяха в дебатите около конвенцията в Централна и Източна Европа.

“Конвенцията защитава жените от насилие – нищо повече и нищо по-малко. Не става дума за налагането на нови обществени норми, а за забрана на насилието. Подвеждащите аргументи в обществените обсъждания на конвенцията трябва да бъдат оспорени. Конвенцията не застрашава обичайното семейство и вярата, не въвежда задължение за разрешаване на еднополовите бракове”, каза той.

Тимерманс допълни, че в страните, където конвенцията не е ратифицирана, се наблюдава разпространението на неверни твърдения и силна съпротива. Според него съпротивата е част от усилията жените да бъдат възприемани като неравни и това е неприемливо.

“Съпротивата срещу ратификацията означава, че се подкрепя подчинението на жените със сила и това е неприемливо в европейските общества”, каза Тимерманс. По думите му Европейската комисия настоява конвенцията да бъде ратифицирана възможно най-бързо от всички държави.

“Бих искал да знам в коя вселена вярата или някоя социална конвенция позволяват насилието срещу жените”, попита Тимерманс.

 

СНИМКА: Заместник-министърът на външните работи Моника Панайотова говори в Страсбург от името на българското председателство.