Отпускат още 20 000 лв. за ремонт на окаян пешеходен подлез в Перник, кандидат-изпълнители няма, стоителите искат повече пари

Инж. Костадинов пред общинските съветници

Община Перник отпуска допълнителни средства за ремонт на пешеходния подлез при жп спирка «Метал».

Вяра Церовска

Докладната записка, внесена от градоначалника Вяра Церовска, беше гласувана на редовно заседание на Общинския съвет в Перник и получи подкрепата на групата общински съветници от ГЕРБ. В нея се посочва да бъдат добавени 20 000 лева от Поименния списък на капиталовите разхди за 2018 г. на община Перник за сметка на други дейности по сметка на общинска администрация, без да се нарушава общата рамка на бюджета.

„Състоянието на съоръжението е много лошо. Налага се да бъде направен основен ремонт. Средствата, заложени в Поименния списък на капиталовите разходи за 2018 г. на община Перник, са 42 хил. без ДДС. Бяха проведени 2 обществени поръчки и два пъти удължаване на срока, но кандидати няма. Разговаряхме със строители и стана ясно, че в хода на този основен ремонт ще има дейности, които изискват повече средства“, сподели кметът на Перник Вяра Церовска. Тя подчерта, че е провела няколко срещи с кмета на квартал „Изток“ инж. Емил Костадинов, който настоява ремонтът да бъде извършен, тъй като там има твърде голям поток от хора, които преминават ежедневно за работа.

Костадинов обоснова искането си с факта, че на съоръжението са правени многократни проверки, като лично се е убедил в лошото му състояние. „Пешеходният подлез минава под жп линията и външноградската магистрала, но лошото състояние на съоръжението е причина гражданите да пресичат магистралата и през годините са се случвали множество инциденти“, сподели той. Костадинов отбеляза, че подлезът е много слабо осветен, голяма част от стъпалата са разрушени, част от решетките на отводнителните канали липсват, има падаща мазилка, която също представлява потенциална опасност, а последният ремонт на обекта е извършен през далечната 2008 г.