Страшно! Укрепват свлачището на пътя за Рилския манастир, кметът на Рила Г. Кабзималски: Има опасност от 3-то свличане, общината сложи предупредителни табели, обезопасили сме

На мястото вече преминават коли.

Пътуването по третокласния път е безопасно, скоростта е ограничена до 40 км/ч, казаха от АПИ

Започна укрепването на страшното свлачище, което блокира пътя за Рилския манастир. От АПИ обясниха, че се предприемат  аварийни дейности за укрепване на ската при 27-и км на път ІІІ-107 Пастра – Рилски манастир.

Георги Кабзималски

Причина за срутването на скалната маса са дъждове, които паднаха в района, продължаващи и през деня, както и започналите срутищни процеси от интензивното снеготопене и обилните валежи през март и април т.г., довели до значително преовлажняване на терени с голям наклон в близост до пътя, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Шофьор каза, че трябва да се вземат мерки.

Геолози са извършили оглед на участъка и е изготвено геотехническо становище. В него са препоръчани дейности за стабилизиране на участъците. Те предвиждат в краткосрочен план да бъдат предприети аварийни работи за възстановяване на движението по целия габарит на пътното платно, премахване на скални блокове и дървета от откосите, временно обмрежване на откосите и разчистване на пътното платно. Пътуването по третокласния път е безопасно. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и въведеното ограничение на скоростта – до 40 км/ч, тъй като в участък с дължина 250 метра движението се извършва в една лента.

През нощта едната пътна лента беше разчистена, но камъни отново паднаха върху разчистения път. „Лошото е, че свлачищата са две, между тях има опасност за създаване на трето и при всеки дъжд, както виждате, се получава едно голямо свличане. Като община това, което сме могли да направим – обезопасили сме, поставили сме табели предупредителни, двуезични на български и английски, но това ни е възможността”, коментира кметът на община Рила Георги Кабзималски.

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев очаква помощ от институциите за трайно решаване на проблема. „Под постоянно наблюдение е свлачището по пътя за Рилския манастир след паднала през нощта скална маса. Пътят е проходим”, съобщи Янев