Русия повишава пенсионната възраст и ДДС

Новината бе подходящо обявена в деня на откриването на „Мондиал” 2018

 

Руското правителство предложи да се вдигне постепенно определената преди 90 години възраст за пенсиониране от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете. Това решение досега беше табу и многократно отхвърляно от президента Владимир Путин, предаде Франс прес.

Пенсионната реформа е съпроводена от друга доста болезнена за покупателната способност мярка: увеличаване на ставката на ДДС от 18 на 20 процента.

Икономисти, цитирани от “Ведомости”, коментираха, че моментът за обявяване на двете реформи е подходящо избран. Сега вниманието на населението е приковано към световното първенство по футбол в Русия, а не към икономически новини.

Правителството предлага “реформата да започне през 2019 година, за да се достигне постепенно възрастта за пенсиониране от 65 години за мъжете през 2028 година и 63 години за жените през 2034 година”, каза в четвъртък премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от руските медии.

Тази реформа ще “ни позволи да разполагаме с допълнителни средства, за да увеличим пенсиите над равнището на инфлацията”, добави той.

Възрастта за пенсиониране в Русия е определена през 1932 година и не е променяна оттогава. Това е социална придобивка от съветско време и е сред най-ниските в света.

До 30 процента от руснаците могат да излязат в пенсия по-рано, отколкото е официалната възраст за това, благодарение на специални режими, които облагодетелстват множество категории.

Като се има предвид демографският спад, пенсионната система представлява постоянен товар за държавния бюджет, въпреки ниските пенсии (най-много няколкостотин евро).

Тази много ниска възраст за пенсиониране дълго време беше аргументирана със слабите очаквания за продължителността на живота главно през 90-те години, които се подобряват през последните години.

В страна, където многобройните пенсионери често пъти трудно се издържат, тази реформа се очертава доста чувствителна.

Владимир Путин неколкократно призна, че реформата ще бъде необходима, но досега твърдеше, че не е настъпил моментът за нея въпреки призивите на икономическите среди.

Като жест към една прослойка от населението, която особено много пострада от скока на цените през последните години, Кремъл обяви все пак през март, че подготвя мерки, с които да позволи на пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията.

Данъкът добавена стойност се увеличава от 18 на 20%

Повишаването на базовата ставка на ДДС от 18 до 20%, което също бе предложено в четвъртък, е планирано да влезе в сила от 1 януари 2019 г.

Сегашният размер на ДДС върху основни услуги и социално значими стоки ще бъде запазен, каза премиерът Медведев. “Това са понижени ставки по отношение на продоволствието, детските стоки, медицински стоки и нулеви ставки за вътрешните междурегионални въздушни превози”, поясни той.

По оценки на правителството предложеното увеличение на ДДС ще донесе на бюджета над 600 млрд. рубли годишно, заяви вицепремиерът и финансов министър Антон Силуанов.

Той отбеляза, че тези средства ще бъдат използвани за финансиране на национални цели и стратегически задачи.

Сиуланов подчерта, че поне в близките шест години правителството няма да променя базовите параметри на данъчната система в Русия.

Владимир Салников, зам.-директор на Центъра за макроикономически анализ и краткосрочни прогнози коментира пред “Ведомости”, че решението за вдигане на ДДС не изглежда най-оптимално – ръстът на данъка ще удари по най-високотехнологичните отрасли или върху онези, които и без това са пострадали от кризата (най-вече машиностроенето и строителството) и по всички категории граждани, особено най-бедните.

“Това е много странно решение – да ускоряваш икономиката чрез повишение на данъците”, коментира Кирил Тремасов, директор аналитичния отдел в компанията “Локо-инвест”.

“По законите на икономиката тази мярка винаги води до забавяне на икономическия ръст. Създава се усещането, че за чиновниците е по-важно да намерят прословутите 8 трилиона рубли и да ги инвестират в някакви инфраструктурни проекти, които, както разбирам, досега никой не е виждал с очите си, отколкото да се ускори икономическият ръст. Държавата прие решение, изхождайки от извратената логика, че тя по-добре знае къде да инвестира парите..Но опитът – и нашият собствен, и световният, показва, че пазарът винаги се оказва по-ефективен”, обясни експертът.

Други икономисти, цитирани от “Ведомости”, прогнозираха ръст на инфлацията вследствие вдигането на ДДС.