Пл. Галев вдига палат за 5 млн. на любимата си Юлияна в Дупница, съседи: Беше тук през април, пуснал е брада и се е налял

Пламен Галев

Къщата гигант ще е висока 15 м, с подземен гараж и басейн, на обекта се трудят работници на съветника Костадин Костадинов

Информационната табела обаче води към скандалния бизнесмен от Сливен Димитър Батаков

 

Дупнишкият мафиот Пламен Галев вдига за любимата си Юлияна дворец за над 5 млн. лв. в центъра на Дупница, на метри от река Бистрица.

Юлияна

Един от изпълнителите на обекта е фирмата на общинския съветник от ОДБ Костадин Костадинов. Източници на вестник „Вяра” издадоха, че първа копка на обекта преди месец и половина е направил самият Пламен Галев.

„Да, той беше тук, напълнял е, пуснал е брада. На място беше и Юлияна с дъщеря им. Миналото лято Галев пак беше тук, оглеждаха терена, а после ходиха до Слънчев бряг.

Костадин Костадинов

Юлияна често ходи на екскурзии в чужбина, извади и разрешение от съда да извежда зад граница и малката. Възможно е да се виждат някъде там в чужбина по време на екскурзиите. Най-странното беше, че той беше тук”, казаха хора от съседните къщи и пожелаха да не бъдат цитирани.

Димитър Батков

През 2012 г. Върховният касационен съд осъди Пламен Галев и Ангел Христов на по 5 години за ръководене, сформиране и участие в престъпна банда за рекет и изнудване. Те обаче не влязоха в затвора, а успяха да избягат зад граница. Срокът за изтичане на абсолютния давностен срок на наказанието, което им беше наложено, изтича на 22 май 2022 г., т.е. срокът е 10- годишен. Тогава вече Пламен Галев и Ангел Христов могат да си свалят брадите и да могат да ходят спокойно из улиците на Дупница.

Парцелът, където ще се издига новата къща, е закупен най- вероятно от местен златар. Кварталът е един от най-тузарските, намира се в съседство с ВиК. Костадин Костадинов в партньорство с дупнишки бизнесмен вдигат къща, висока 15 м, с подземен гараж и басейн над него.

„Да, аз съм един от изпълнителите на обекта, надявам се да го направя добре и да няма никакви неприятности. Фирмата ми отговаря за грубата част. На място идва приятелката на Галев Юлияна, него не съм го виждал”, заяви за „Вяра” Костадинов.

Официално като възложител на обекта на информационната табела е записана фирмата „София пропърти груп” ЕООД, с адрес в София на ул. „Малашевска” №8, ет.3. Според табелата първата копка е била на 16 април тази година, а строителството трябва да приключи за 200 календарни дни, на място има около 20 работници.

Справка в Търговския регистър показва, че управител на фирмата е Еленка Батакова, но собственик на капитала в размер на 3 000 000 лв. е фирма „Пропърти кепитъл” АД. Тя пък е с капитал от 8 800 000 лв. и се управлява от Съвет на директорите, в който влизат фирмите „Финанс мениджмънт” ЕООД, „Кронос мениджмънт” ЕООД, „Димитър Батаков”, „АБ Инвест” ЕООД и „Евро финанс БГ” ЕООД. Следите на всички тях водят към семейство Батакови. „Финанс мениджмънт” се представлява от Атанас Димитров Батаков, фирмата е с капитал от 1000 лв., а собственик на този капитал е холдинг на Сейшелите. „Кронос мениджъмънт” пък се управлява от Георги Димитров Батаков, а собственик на капитала е отново холдинг на Сейшелите. Холдинг на Сейшелите е собственик на капитала и на „АБ Инвест” ЕООД. Капиталът на „Евро финанс БГ” ЕООД в размер на 5000 лв. се държи от Георги Батаков. Всички фирми се намират в столицата на ул. „Малашевска” 8, ет. 3. Изключение прави „Димитър Батаков” ЕООД. Дружеството е с адрес в Сливен.

Батаков е повече от скандален, името му се свързва с голяма афера, разтърсила Сливен. През 2006 г. община Сливен обявява конкурс за продажбата на общински имот с площ от 9835 кв. м. По това време на терена се помещава сливенският битак. Обявената начална цена за продажба на имота е 950 000 лева. Купувачът се задължава да изгради за своя сметка обслужващи сгради на постоянен пазар за промишлени стоки. Ако до 5 години не построи новия базар, той трябва да заплати на общината неустойка в размер на 950 хил. лева. На първо и на второ място в конкурса се класират фирмите „Кронос екопетролиум“ и „Билдинвест“. Предложенията на двете дружества са сходни. „Кроносекопетролиум“ предлага 3 012 012 млн. лева за покупка на имота, като предвижда инвестиции от 5 млн. лв. и откриване на 200 нови работни места. Предложението на фирмата „Билдинвест“ е същото, с тази разлика, че заявената цена за придобиване на терена е 2 525 525 лева. Спечелилата конкурса „Кронос екопетролиум“ мистериозно се отказва, за да отстъпи мястото си на втория в класирането – „Билдинвест“, предложил близо 500 хил. лева по-ниска цена. Важна подробност обаче е, че и двете дружества са свързани с един и същ човек – Димитър Батаков, общински съветник в Сливен от 2007 г. насам в три поредни мандата. Справка в имотния регистър показва също, че закупеният общински имот е записан на името на Атанас Батаков, неговия син. 11 години по-късно придобитият терен стои пуст, а милионите инвестиции и обещаните 200 работни места остават химера. Не е заплатена и неустойката от 950 хил. лева, която трябва да бъде платена на община Сливен за неизпълнение на договора. Парите са спестени посредством внесено предложение на бившия кмет на Сливен Йордан Лечков и последвало решение на Общинския съвет задълженията по договора за продажба да бъдат прехвърлени на друг частен имот, където проследяването за тяхното изпълнение би било трудно. Вместо нов модерен пазар на мястото всяка събота продължава да се провежда някогашният битак. Таксата за сергия е 10 лева на квадратен метър, а парите събира доверен човек на Батаков.

Общинският съветник е бил предмет на разследване и в миналото. През 2012 г. ГДБОП провеждат акция срещу фирмата на Димитър Батаков „Кронос“ за далавери с ДДС. Случаят обаче потъва бързо, без да става ясно дали нарушения са констатирани. „Кронос екопетролиум“ на Батаков също е била предмет на проверка през 2011 г. Тогава община Казанлък констатира, че сключеният договор с „Кронос екопетролиум“ за доставка на около 1 млн. литра газьол е неизгоден. Става ясно, че фирмата на Батаков не само продава горивото на завишени цени, но и доставя червена нафта вместо промишлен газьол, при която разликата само в акциза е 550 лв. в ущърб на клиента. „Кронос екопетролиум“ доставя гориво и на „Пътнически превози“– Сливен.

Но Батаков върти и друг бизнес, има голям хотел в Поморие, няколко десетки хиляди декари в Ямболско, голям луксозен жилищен блок под Орлето (повечето от него стои празен), друга сграда покрай Битовия комбинат, „Шато Алпиа” и не на последно място – огромното архитектурно недоразумение и символ на парвенющината, в абсолютно нарушение на закона, подпряло такъв паметник на културата като Историческия музей. Което също стои празно.

За огромни измами с ДДС в Сливен се говори от години.