Полезно за туристите: Може да внасяте в Гърция до 10 литра твърд алкохол и 40 кутии цигари

„Туристическият сезон в Гърция вече е в разгара си и всички български граждани, които пътуват, трябва да имат няколко неща предвид“.

Това каза Веселин Иванов, временно управляващ посолството на България в Атина, в интервю за „Хоризонт до обед“.

На първо място българите трябва да се запознаят с митническите ограничения.

„Разрешава се носенето на твърд алкохол до 10 литра, но трябва да бъде с бандерол и да е запечатан. До 110 литра бира, вино. 40 кутии цигари и 1 кг тютюн. Проблемите, които възникват често пъти са поради незнание на българите на езика, не могат да обяснят на митническите власти и на съответните проверяващи на кого са тези количества алкохол  и цигари. Когато са в едно МПС, те ги смятат за един. Домашно произведен алкохол или алкохол в бутилки е абсолютно забранен“, допълни Иванов.

Спазването на Закона за движение по пътищата, превоз и транспорт на лица на територията на Гърция също трябва да се съблюдава:

„Забранено е да се внася и гориво в туби или други съдове. Затова препоръчваме зареждането на автомобилите да става на границата и по-нататък да се спазват ограниченията по пътя. Там нарушенията се санкционират много сериозни. Започват от 200 евро. А що се касае до транспортирането на лица и превоз в Гърция е един от много актуалните въпроси напоследък, защото, когато се придвижваме с автомобил трябва да знаем, че съгласно гръцкия закон е забранено да се превозват мигранти. Затова не би трябвало да се качват лица на автостоп. Към края на май имаме информация за задържани около 190 български граждани по подобни обвинения. Практиката показва, че осъдените не са никак малко. Средно присъдата е от 10 години на мигрант“.