Славеите и игрохорците от Рила грабнаха куп награди от фестивала “Веселяче” в Кресна

Дуетите Даринка и Николая Гаврилови и Рая Чергарска и Ани Йорданина оглавиха класациите, груповите изпълнения на самодейците на Емилия Начева и Асен Колев – на трето място

Талантите от ДВГ “Рилски звънчета” и ДТС “Рилска китка” грабнаха куп награди от фолклорния фестивал “Веселяче” в гр. Кресна. Гласовитите славеи и неуморни игрохорци от Рила се върнаха в града с няколко първи и трети места. Публиката и журито бяха впечатлени от гласовитите певици Даринка и Николая Гаврилови, Рая Чергарска и Ани Йорданина, които пяха в дуети и оглавиха класациите.

„НЧ “Хр. Ботев 1898”, гр. Рила, участва в Детския фолклорен фестивал „Веселяче” с ДВГ “Рилски звънчета” с ръководител Емилия Начева и се класира на трето място, ДТС “Рилска китка” с ръководител Асен Колев – също спечели трето място ІІІ , дует Даринка и Николая Гаврилови и дует Рая Чергарска и Ани Йорданина в различните възрастови групи завоюваха първи места. Това са заслужени награди за упорития труд на ръководители и самодейци. Талант, постоянство и дисциплина водят до отлични резултати. Гордеем се, че самодейните ни състави градят положителен имидж и популяризират нашия град”, сподели читалищният секртар Мария Жлябинкова.

Това бе 11-ото издание на фестивала, организиран от общината и читалище „Култура” в Кресна. В него участваха над 500 деца от 25 групи от страната.  “Веселяче” е с конкурсен характер, с раздели „Народни песни”, „Народни танци” и „Инструменталисти” в две възрастови групи – до 14 и до 18 г. Идеята на фестивала е да се даде възможност за изява на младото поколение, както и повишаване на обществения интерес и гордост от уникалността и красотата на местните традиции и обичаи. На класираните на първо място състави се връчват статуетки, медали, както и парични и предметни награди.

Децата на Рила на сцената в Кресна

Наградите на участниците във фестивала “Веселяче”