Пороен дъжд потроши като торнадо Дупница, срина стълбище и го свлече върху мерцедеса на траурният агент Емилия Милошева

Автор: Борис Павлов

https://www.facebook.com/305785516193236/videos/1481258408645935/

Пороен дъжд бомбардира Дупница. Непомнена водна маса връхлетя града в късния следобед  и за 15 минути потроши коли и прозорци. Пороят срина цяло стълбище на улица “Родопи”, бетонните отломки, камъни, дървета, земна маса затрупаха мерцедеса на траурния агент на Дупница Емилия Милошева.

” Тук е нещо страшно, как не загина човек не знам, стълбището току-що го направиха, след ремонт на водопровода. Обадихме се в общината, веднага дойдоха екипи, не могат да извадят мерцедеса ми, напълно е съсипан, потрошен, олюскан, паркирам го както обикновенно на улицата пред дома ми. По това стълбище минава половината град, погледнете, от него няма и следа, все едно не дъжд, а бомби падаха. Дъждът се изсипа за 15 минути и едва не ни отвлече с къщите. Стилбището е от 20 метра, ето, вече го няма, то потрупа колата ми. Какви са тези майстори, не знам, така ли се строи днес?!” – вайка се Милошева.

Екип на вестник “ВЯРА” бе в окото на бурята.

Пенсионер едва не загина, за малко да падне в изкопите под рухнало дърво на улица “Родопи”, други пенсионери не са излизали от домовете си от април месец, за да не паднат в двуметровите трапове, където се полагат тръбите. “От небето падаха водопади, не дъжд.  Вихрушка трошеше клони и помиташе покриви и улуци. Хора бягаха панически към навеси и заслони. Градските автобуси останаха с отворени врати по спирките, за да могат да поберат колкото се може повече изплашени минувачи. Улиците се превърнаха в реки, а кръстовищата – в езера. GSM-ите замлъкнаха.” – споделяха хората.

  “Не очаквахме такава стихия. Тя дойде за броени минути”, заявиха хорта. Десетки къщи са наводнени. Екипите на ВиК не могат да смогнат и да помогнат на всички бедстващи. Стихията продължи повече от 20 минути. Поразяващата сила на дъжда беше страшна, буквално огъваше и чупеше клоните на дърветата.  Десетки паркирани автомобили за миг останаха с огънати ламарини. Заварилите от бурята на улицата хора бягаха панически към навеси и заслони, за да се скрият. Основните улици бяха блокирани от спрели и закъсали в природната стихия автомобили. Образуваха се огромни задръствания, а част от улиците се превърнаха в реки. Кръстовището на “Развесена върба”, на новата автогара станаха на езера, а от кварталите потекоха реки, които наводниха мазета и приземни етажи.  По къщите на хората изригнаха фекалии, изпищя и семейство Пашини от улица “Асен Меджидиев” №1. Водата достигаше до праговете на автомобилите Множество коли аварираха в по-дълбоките локви.

Дърветата са изпочупили и прозорците на близките до тях кооперации.

На места изгасна токът, спряха и мобилните комуникации. От “Виваком”, “Мтел” и “Глобул” признаха, че бурята е причинила действително проблеми и се работи по отстраняването им. Повечето хора се оплакаха, че спешният телефон 112 е блокирал и споделяха в социалните мрежи Facebook и Twitter. Мнозина обясняваха, че имат счупени прозорци на домовете им, счупени стъкла на автомобили, сигнализираха за много паднали дървета и запушени шахти. Никой от пресцентъра на общината не реагира,  за да информира жителите и гостите на какво е положението в града и какви действия са предприети. В общината имаше дежурни, които се опитаха да направят пълна организация. Веднага след като бурята спря, дупничани започнаха да оглеждат щетите и звъняха на застрахователи. Разразилата се за минути градушка в столицата причини повреди и в мобилните комуникации.  

https://www.facebook.com/305785516193236/videos/1481017665336676/