BMW Серия 8 се завърна!

С представянето на новото BMW Серия 8 Купе баварският премиум производител започва да пише нова глава в историята на вдъхновяващите спортни автомобили на марката. Каросерията, задвижването и окачването са последователно насочени към максималната пъргавина, прецизност и увереност на един чистокръвен спортен автомобил.

Особено мощните двигатели са комбинирани с интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive и техническите решения на BMW EfficientLightweight. Новото BMW Серия 8 Купе е разработвано успоредно със състезателния автомобил BMW M8 GTE, който вече доказа големия си потенциал при състезанията за издръжливост на FIA World Endurance Championship (WEC) и на IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC) в Северна Америка. Въвеждането на пазара е през ноември 2018 година с два варианта на модела: BMW M850i xDrive Купе (среден разход на гориво: 10,5 – 10,0 л/100 км; CO2 емисии: 240 – 228 г/км)* като BMW M Performance автомобил с нов V8 двигател с мощност 390 кВт/ 530 к.с. и  BMW 840d xDrive Купе (среден разход на гориво: 6,2 – 5,9 л/100 км; CO2 емисии: 164 – 154 г/км)* с редови шестцилиндров дизелов двигател с 235 кВт/ 320 к.с.

И двата модела серийно с модернизирана осемстепенна трансмисия Steptronic. И двата двигателя отговарят на нормата за вредни емисии EU6d-TEMP. Най-новото поколение на 4,4-литровия двигател е модернизирано из основи и е оптимизирано в множество детайли. Двата Twin-Scroll турбокомпресора с охлаждане на нагнетявания въздух, разположени във V-образното пространство между двата реда цилиндри, директното впръскване на бензина High Precision Injection, напълно променливото управление на клапаните VALVETRONIC и променливото управление на разпределителните валове двоен VANOS са елементите на технологията M Performance TwinPower Turbo, чието значително модернизиране води до сериозно повишаване на максималната мощност, въртящия момент и ефективността. Благодарение на повишаването на мощността с 50 кВт/ 68 к.с. спрямо предишния двигател, постигнато без увеличение на теглото, новият V8 двигател вече развива 390 кВт/ 530 к.с., които са на разположение между 5 000 и 6 000 об/мин. В същото време максималният въртящ момент е увеличен със 100 до 750 Нм. Той може да бъде ползват в широкия оборотен диапазон от 1 800 до 4 600 об/мин. Новото BMW M850i xDrive Купе ускорява от 0 до 100 км/ч за само 3,7 сек.

Двигателите подават мощността си на модернизирана осемстепенна трансмисия Steptronic Sport. Най-новият вариант на автоматичната трансмисия е с оптимизирано тегло, новоразработено управление и увеличен от 7,07 до 8,59 диапазон на предавателните числа.

Друга неподражаема интерпретация на темата спортен автомобил осигурява новото BMW 840d xDrive Купе. Уникалният в сегмента дизелов двигател осигурява вълнуващата комбинация между уверена тяга и нисък разход на гориво.

Трилитровият редови шестцилиндров дизелов двигател с технология BMW TwinPower Turbo развива максимална мощност от 235 кВт/ 320 к.с. и максимален въртящ момент от 680 Нм, който е на разположение още от 1 750 об/мин. Мощностната характеристика на оборудваният с каскадно свръхпълнене двигател подпомага спокойното шофиране при ниски обороти, както и ускорението от 0 до 100 км/ч за 4,9 сек. Форсирането и високото натоварване се маркира от впечатляващия звук на специфичната за модела спортна изпускателна система. С образцовата си ефективност двигателят подчертава характера на новото BMW Серия 8 Купе като подходящ за дълги пътувания спортен автомобил, който гарантира радост от шофирането, без умора, дори и след стотици километри. Пречистването на отработените газове с технология BMW BluePerformance освен филтър за твърди частици, оксидационен и NOx капацитивен катализатор включва и SCR катализатор с впръскване на AdBlue за допълнително редуциране на емисиите на азотни оксиди. Така новото BMW 840d xDrive Купе отговаря на изискванията на нормата за вредни емисии EU6d-TEMP.

Пропорциите на новото BMW Серия 8 Купе, които още на пръв поглед обещават динамично изживяване при шофиране, се оформят от ниското положение над пътя, издължения силует с ниска графика на прозорците и елегантната линия на покрива с характерен Double-Bubble контур, дългото междуосие и широките следи. С дължината си от 4 843 мм, широчината от 1 902 мм и височината от 1 341 мм, както и междуосието от 2 822 мм автомобилът с две врати има много силно излъчване.

Новото BMW Серия 8 Купе серийно се оборудва с LED фарове, които са по-тесни отколкото при всеки друг модел на марката. Като опция се предлагат BMW лазерни светлини с променливо осветяване на пътното платно и Selective Beam. С почти напълно затвореното дъно, активното управление на въздушните клапи, както и Air Curtains и Air Breather на предните странични панели се понижава въздушното съпротивление на аеродинамично оптимизираната каросерия на новото BMW Серия 8 Купе. За хармоничното обтичане допринасят и тесните, свързани директно с лайстната на страничните прозорци основи на външните огледала. Те за пръв път са с такава модерна и елегантна форма при модел със странични прозорци без рамки. Предният спойлер на BMW M850i xDrive Купе осигурява допълнително аеродинамично притискане на предната ос при високи скорости. Като препратка към традиционния дизайн на спортен автомобил покривът на новото BMW Серия 8 Купе е двойно изпъкнал, с което напомня на познатата като „Double Bubble“ двойна извивка на покрива при класическите състезателни автомобили.

Модерният и редуциран език на формите на екстериора продължава и в интериора на новото BMW Серия 8 Купе. Там, в ясна и хоризонтално подредена структура един над друг са разположени блокът за управление на озвучителната система с функционални бутони, блокът за управление на климатичната инсталация с поле с бутони, индикаторите и централните дюзи на климатичната инсталация, както и свободно стоящият контролен дисплей без рамка. Ниската позиция на седене на двете места отзад позволява интегрирането на функцията на подглавниците в облегалките на седалките. При новото BMW Серия 8 Купе облегалката на задната седалка серийно е разделена в съотношение 50:50. В зависимост от нуждите елементите на облегалката могат да се сгъват поотделно или заедно за допълнително увеличаване на вместимостта на багажника от 420 литра. Серийното оборудване на новото BMW M850i xDrive Купе включва и особено мощна М Спортна спирачна система, както и 20-цолови М алуминиеви джанти с High-Performance гуми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

autobild.bg