Зам.-кметът К. Милев цяла нощ не мигна – отстранява щетите от пороя в Дупница, призна: Разцепеното стълбище на ул. „Родопи” ще бъде възстановено, с екип от общината разчистваме района

Крум Милев

81-годишната Венета Китова: Не мога да изляза от вкъщи, имам болно сърце и често викам линейка, дано по-бързо се справят с проблема

Зам.-кметът на Дупница Крум Милев цял ден тича по критичните точки на природната стихия, която застигна Дупница. Целият в кал и мокър до кости с шепа бойци от общината, Милев обиколи целия град и селата, за да се запознае отблизо с проблемите, довлечени от пороя.

Баба венета и съседа й Борислав

Крум няколко пъти се връща на оглед на стълбищата при ул. „Родопи”, които преди дни буквално представляват апокалиптична картина. „На „Бригадирска” аз откакто се помня при дъжд паветата винаги са на главната улица. Сега стълбите направиха проблем”, обясни Милев.


Разрушеното стълбище

Той допълни, че е направил стриктна организация за отстраняване на щетите. Ангажирал е машини и екипи от общината, които да започнат разчистването на автогарата, както и главната улица.

„Проблемите са на територията на цялата община, но ги отстраняване. При порои  на ул. „Родопи” и „Бригадирска” от години обстановката винаги е тежка. Този път обаче нещата се усложниха, тъй като от ремонта на стълбите на ул. „Родопи”    – целия инертен материал беше свлечен на автогарата и на ул. „Св. Иван Рилски”.


Движението в района на главната улица бе затруднено

Заели сме се с рачистването. В общината са постъпили сигнали за наводнени мазета, като оттам дежурните екипи са реагирали незабавно, както и екипи на пожарната. Засега няма проблеми, рано сутринта продължаваме с разчистването на района и възстановяване на стълбището. На други градски стълбища има извадени павета, ще ги оправим утре. Ангажирани са работници от общината. Разпоредил съм на ВиК също да се заемат с възстановяване на стълбището. Ние сме свършили основната работа”, обясни зам.кметът Крум Милев. Той спаси и колата на траурния агент Е. Милошева, която бе затрупана от камъни, дървета и отломки.

Баба Венета разказа, че разчита на съседи и децата си, докато от общината отстраняват проблема с разцепената улица.

81-годишната Венета Китова е с болно сърце и това налага да вика от време на време Спешна помощ. „ВиК смениха водопроводните тръби. Зариха с малко земя отгоре, докараха баластра и я изсипаха отгоре. Обаче като се изсипа поройния дъжд, се събра много вода и отнесе всичко на долу, сега е невъзможно да изляза от двора навън”, каза баба Венета.

Съседът Борислав Стойнев пък препоръча, че всички ремотнни дейности, трябва да започнат отначало и да се положи нов бетено. „Без бетон, тези води не може да се укротят”, смята Стойнев.

Припомняме, краткият, но проливен дъжд в Дупница, който се изсипа тези дни превърна улиците в реки. Ул. “Бригадирска” беше затворена за движение, тъй като част от паветата и пясък са се свлекли на главната улица и на жп и автогарата.
Пороят повлече цяло стълбище на улица „Родопи“ след ремонт на водопровода, а бетонните отломки, камъни, дървета, земна маса затрупаха мерцедесът на траурният агент на Дупница Емилия Милошева,която благодари на Бог, че все пак няма пострадал човек.

Още по темата четете тук:

Пороен дъжд потроши като торнадо Дупница, срина стълбище и го свлече върху мерцедеса на траурният агент Емилия Милошева